UNA proverava: Kako izgleda upis u srednje škole i šta čeka osmake?

U izdanju Prosvetnog pregleda izašao je Konkurs, ali i Informator za upis učenika u srednju školu 2023/24 godine

Autor: Lena Sladojević
26.05.2023. 20:50
  • Podeli:

Koliko je teško na jednom mestu pronaći sve korisne informacije o upisu učenika u prvi razred srednje škole - to najbolje znaju osmaci i njihovi roditelji. Tradicionalno, u izdanju Prosvetnog pregleda izašao je Konkurs, ali i Informator za upis učenika u srednju školu 2023/24 godine. 

Uz publikaciju stiže i obrazac za upis želja učenika u koju bi se srednju školu upisali i tamo mogu da upišu 20 željenih obrazovnih profila za potencijalna zanimanja. Za upis u četvorogodišnju srednju školu ili  gimnaziju, potrebno je imati najmanje 50 bodova.

"U Informatoru se mogu naći korisne informacije o orjentacionom broju bodova neophodnih za upis u određenu vaspitnu ustanovu u poslednje tri godine. Informator je orjentacionog karaktera, gde učenici mogu dobiti pregled broja bodova, koji bi bili neophodni i ove godine za upis", objašnjava za UNU urednica "Prosvetnog pregleda" Jelena Komarica

Direktorka jedne od najtraženijih gimnazija u Beogradu za televiziju UNA objasnila je bodovanje od prošle godine, ali i novine u vezi sa upisom predstojeće školske godine.

"Prošle godine poslednji upisani na rang listi na društveno jezičkom smeru imao je 90,73 boda, a na prirodno matematičkom smeru 93,10 boda. Sve zavisi od toga koliko će se učenici pripremiti i od drugih faktora koji utiču na završni ispit. Ove godine je bilo izmena, tako da mali maturanti polažu matematiku, odnosno srpski i biraju treći predmet, za razliku od prethodnih godina, gde su imali kombinovani test. Dakle deca biraju treći predmet koji najbolje znaju, tako da je moje lično mišljenje da će se broj bodova za upis biti veći", kaže direktorka Četrnaeste beogradske gimnazije Marija Miletić.

Kako kažu u Prosvetnom pregledu, česte su greške pri popunjavanju obrasca sa spiskom želja.

" Tu se nalazi primer kako pravilno treba popuniti, sa nazivom orbazovnog profila, sa nazivom škole, jezikom nastave, zaokružuju, trajanje obrazovanja u godinama, da li je tri ili četiri".

Ističu i da su upisne kvote za ovu školsku godinu neznatno drukčije od prošlogodišnjih.

"Uglavnom škole u unutrašnjosti Srbije smanjuju obrazovne profile, zbog nedostatka broja učenika koji upisuju. Neke škole povećavaju shodno potrebi tržišta rada, obično zanatski obrazovni profili povećavaju svoj broj", kaže Komarica. 

U Konkursu su navedeni i kalendar upisnih aktivnosti, broj učenika za obrazovne profile, trajanje obrazovanja, ali i merila i način izbora kandidata i brojna druga uputstva. 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()