UNA proverava: Kako se zaštititi od požara i šta prvo uraditi u slučaju da izbije vatra

Najčešći uzročnik požara je ljudski nemar, kažu stručnjaci.

Autor: Jana Jakšić
16.01.2024. 22:00
  • Podeli:

Više od 700 požara izbilo je od početka godine u Srbiji, u kojima je stradao veći broj ljudi, među  njima i šetomesečna beba. Najčešći uzročnik požara je ljudski nemar, kažu stručnjaci. 

Zašto te greške ponavljamo svake zime i kako da se zaštitimo od najgoreg scenarija?

Banovo brdo, Banjica, Novi Beograd, Mirijevo... Prethodnih dana vatrogasne ekipe imale su pune ruke posla. Gorele su zgrade, kuće, farme. 

„Imamo šest ljudi više među nastradalima u požarima u odnosu na prošlu godinu. Najčešći  uzročnici su neispravna elektroinstalacija, opterećenje elektroinstalacije, neispravni elektro uređaji,  prekrivanje peći odnosno grejalica, nepažnja prilikom loženja peći i dimovodni kanali koji su vrlo  često neispravni ili zapušeni “, kaže šef Vatrogasno-spasilačke brigade Aleksandar Krstić.

Prevencija je uvek najbolji lek, pa zato stručnjaci savetuju da građani letnje mesece iskoriste za kontrolu instalacija.  

„Na vreme da očiste dimovodne kanale, da angažuju električare koji će pregledati svoje instalacije i peći, da mirni uđu u zimu i da ne strahuju od nekih problema“, preporuka je Krstića.  

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ističu da je za izbijanje požara najčešće zaslužan ljudski nemar, zbog toga apeluju da građani budu oprezniji.  Ako se požar i dogodi, brza reakcija je najvažnija. 

„Ako postoji mogućnost da sami ugasimo, električnu instalaciju nikako vodom, da sklonimo ako se nešto malo zapalilo, da evakuišemo decu, stanare. Nikad ne isključivati struju u zgradama i ne koristiti liftove“, objašnjava šef Vatrogasno-spasilačke brigade Aleksandar Krstić za UNU.

Ipak, jedna stvar koja je najlakša u panici ipak bude zaboravljena.

„Često se dešava da niko ne pozove vatrogasce, vi mislite da sam ja, da ste vi i to ide u krug, a u suštini niko nas nije pozvao“.

Da ponovimo: priprema i oprez nas čuvaju od vatre, a ako se dogodi, obavezno pozovite vatrogasce i samo bez panike.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()