UNA proverava: Ko sme i pod kojim uslovima da drži pse koji mogu biti opasni po okolinu?

Iz Kinološkog društva ističu da tri četrvtine napada pasa prouzrokuju upravo vlasnički psi

Autor: Una Đuričić
18.07.2024. 12:50
  • Podeli:

Mladić iz Novog Sada, vlasnik pitbula za kojeg se sumnjalo da je izujedao njegovog oca, saslušan je u tužilaštvu.

Prema pisanju medija, on se sumnjiči za kršenje porodičnih obaveza i zlostavljanje životinja, jer je obdukcijom utvrđeno da je njegov otac preminuo prirodnim putem. Nakon saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, protiv njega je predloženo izricanje mere zabrane napuštanja boravišta sa obavezom javljanja mesno nadležnoj policijskoj ispostavi.

Pas se po nalogu Tužilaštva nalazi na opservaciji u JKP “Zoohigijena i veterina” Novi Sad, pri čemu i Veterinarska inspekcija preduzima odgovarajuće mere i radnje iz delokruga svoje nadležnosti.

Ovaj događaj je u javnosti ponovo pokrenuo pitanje ko i pod kojim uslovima može da drži pse koji mogu da budu opasni po okolinu.

Iz Kinološkog društva ističu da tri četrvtine napada pasa prouzrokuju upravo vlasnički psi. Zakon propisuje da svi moraju biti vakcinisani protiv besnila i čipovani, a Uprava za veterinu jasno je definisala koji se psi smatraju opasnim.

Za njih važe odvojena pravila koja definišu ko i pod kojim uslovima može da ih drži.

„Kada je u pitanju tih pet vrsta rasa opasnih pasa, za njih zakon propisuje ispit iz socijalizacije pasa, dakle propisuje da ga ne može voditi maloletno lice i obavezno je proći taj kurs socijalizacije“, kaže za UNU predsednik Kinološkog društva Novi Beograd Goran Šarenac.

To znači da psi moraju da nauče kako da funkcionišu sa ljudima i drugim životinjama. Kazne za kršenje pravila, u šta spadaju obavezan povodac i brnjica, kreću se od 5.000 do 50.000 dinara, međutim ona u većini slučajeva izostane.

„Dolazi do isprepletavanja nadležnosti, ali po nekoj logici uvek je Ministarstvo za poljoprivredu, Uprava za veterinu, nadležna za kontrolu tih stvari, a takođe, Komunalna policija, konkretno u Beogradu. Ali postoji uredba, postoji zakon, postoje preporuke da se radi ispit socijalizacije pasa za opasne rase, međutim, to se ne sprovodi“, objašnjava Šarenac.

Na ulicama bi proveru trebalo da vrše komunalne službe, dok se provere u stambenim prostorima obavljaju skoro isključivo po prijavama građana. Zoohigijena zadužena je za hvatanje, zbrinjavanje i veterinarsku negu, kao što je i postupila u slučaju u Novom Sadu. Oni savetuju da pre nabavke psa dobro razmislite.

„Jako je bitno ako želite da udomite određenu rasu, da se upoznate sa karakterom te rase pre svega i šta je ono što treba da pružite da bi zadovoljio svoje osnovne fiziološke potrebe“, kaže šef prihvatilišta Zoohigijene u Novom Sadu Milan Kvrgić.

Redovna ishrana, obezbeđen prostor u kome boravi, i ono najvažnije da vi kao vlasnik imate dovoljno vremena da se posvetite njegovom razvoju i socijalizaciji, jer u suprotnom ste vi opasna vrsta, a ne oni.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()