UNA proverava: Koji su fakulteti ove godine najmanje popularni?

Za drugi upisni rok na fakultetima Beogradskog univerziteta ostala su 3.743 slobodna mesta

Autor: Lena Sladojević
28.07.2023. 18:59
  • Podeli:

Posle prvog upisnog roka, na fakultetima Beogradskog univerziteta ostala su 3.743 slobodna mesta, od toga polovina na budžetu. 

Proverili smo koji su fakulteti ove godine najmanje popularni.

Svim srednjoškolicma koji su ostali ispod crte u prvom upisnom roku predstoji dodatni konkurs za upis.

"Ukupno je ostalo 3.737 slobodnih mesta na našim fakultetima, od toga je 1.893 budžetsko mesto i 1.846 samofinansirajućih", kaže student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić.

Fakulteti na kojima ima najviše slobodnih mesta 

Foto: UNA

 

"Imamo atraktivne programe znači raznovrsne od čiste matematike, do primenjene, sav taj raspon matematike i plus što sam rekao dva informatička programa i plus astronomija, astrofizika i astroinformatika", kaže prodekan za nastavu Matematičkog fakulteta Miloš Arsenović.

Nažalost iz godine u godinu pada interesovanje za prirodne nauke, a jedna od posledica je da u školama imamo nedovoljno nastavnika.

"Pada interesovanje fundamentalne nauke, znači ono što je nekada bio PMF, znači ova zgrada je bila dom svim tim našim ranije odsecima, a sada fakultetima matematiku, fiziku, hemiju. Ranije to bilo kako voli omladina da kaže "cool", studirati tako nešto od fundamentalnih nauka. Međutim sada iz nekog razloga to nije tako, ne bih u to ulazio. Vreme je kratko za analize ali to je činjenica, ali za posledicu ima da nemamo dovoljno nastavnika", ističe Arsenović.

Oni koji se nisu upisali u prvom roku, imaće za to prilike u drugom, pa i trećem roku.

"Drugi upisni rok počinje 31. avgusta i 01. septembra će biti predaja dokumentacije. Prijemni ispiti će se održati 04. i 05. septembra, a do 06. izlaze preliminarne liste do 11. konačne rang liste i upis će biti završen do 14. septembra", dodaje Grčić.

U Rektoratu i na Matemačkom fakultetu objašanjavaju da i na fakultetima koji nisu trenutno popularni itekako imaju zanimljive programe i da su radna mesta za ta zanimanja uvek otvorena. 

Zato pozivaju srednjoškolce da se informišu na internet stranama fakulteta, da dobro razmisle i da se pripreme tokom leta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()