UNA proverava: Koju hranu možemo koristiti i kad joj istekne rok trajanja?

Više od devet miliona tona hrane baci se svake godine u Evropskoj uniji samo zato što potrošači ne razumeju šta znači izraz "najbolje upotrebiti do".

Autor: Zvonko Ninkov
30.10.2023. 20:12
  • Podeli:

I u Srbiji se svake godine baci blizu 250.000 tona hrane. Da bi to sprečila, ali sačuvala životnu sredinu, Evropa je donela uredbu po kojoj na nekoj hrani nije potrebno navesti rok upotrebe. Jesu li ti proizvodi isti ili drugačije tretirani, kao i hoće li se to promeniti i kod nas,proveravao je Zvonko Ninkov.

Kada ističe rok upotrebe brašnu? Do kada je najbolje upotrebiti šećer? Takve dileme će, možda, uskoro biti i suvišne jer bi na njima, ali i pirinču, kafi, kečapu, senfu to uskoro mogle da zamene reči "rok upotrebe neograničen". 

Ništa to nije čudno, objašnjava diplomirani inženjer tehnologije Ivan Smajlović, jer je industrija hrane dosta napredovala, a i rokovi upotrebe su samo "orijentiri".

"Nije to sad da ako na današnji datum ističe rok upotrebe, da je on od sutra pokvaren ili ga treba zaobići. Naravno da ne", pojašnjava za UNU Smajlović.

Za kafu, kojima je EU ukinula frazu "najbolje upotrebiti do" Smajlović kaže da je to hrana koja je uglavnom otporna, posebno ako se čuva u propisanim uslovima, odnosno da ne dođe.

"Za određene proizvode su shvatili da nema potrebe da se postavlja rok upotrebe jer se vremenom njihov sastava ne menja. Ako govorimo o pirinču jedini okidač u kvalitetu može da bude vlaga", pojašnjava Smajlović.

Nema razloga za brigu ni kada kečapu i senfu rok istekne, pod uslovom da je pravilo čuvan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()