UNA proverava - koliko je fizičko vaspitanje zanemareno u osnovnim i srednjim školama?

Da li je učitelj samo pasivni posmatrač, a deca nezainteresovana za loptu?

Autor: Maša Vuković
11.05.2024. 20:30
  • Podeli:

Danas se bavimo fizičkim vaspitanjem u osnovnim i srednjim školama. Koliko je zanemareno, da li je učitelj samo pasivni posmatrač u nastavi, a deca nezainteresovana za loptu?

Od osnovaca preko srednjoškolaca, fizičko je oduvek važilo za čas za opuštanje i beg od sveske i udžbenika. Vrlo često smo svi znali to da zloupotrebimo i ne radimo bukvalno ništa, ali izgleda da se poslednjih godina nešto promenilo.

"Mislim da je uopšte probuđena svet o vežbanju, da deca sve više idu i fitnes centre, treniraju. Dosta su angažovani oko škole i matematike, ali baš zbog toga fizičko ima dođe kao neka relaksacija i vid opuštanja", kaže za UNU profesorka fizičkog vaspitanja u OŠ 'Đorđe Krstić' Sonja Janušević.

Pitali smo - koje sportove deca na fizičkom najviše biraju?

"Mislim da je to fudbal, posle toga košarka. Kod devojčica je jako specifična odbojka. I ono što je marketinški propraćeno, i što smo mi kao država osvajali medalje, imaju neke idole. Mislim da treba biti u što više sportova uključen, jer neko je talentovan za jedno, neko za drugo i svako treba da nađe nešto", dodaje Janušević.

Fizičko je prosto druženje i beg od obaveza u školi. Animacija, odnosno interakivnost sa decom, od ključnog je značaja.

"Deci je jako bitno da odrsli budu uključeni, ne samo mi nego i roditelji.. Da se razvije neka ideja, da i oni budu uključeni u to. Da li su to klikeri, skakanje, penjanje, bilo koje vrste", zaključuje Janušević.

"Ono što je kod nas malo drugačije jeste što mi puštamo muziku na času, sa devojkama se radi pilates i aerobik. Malo je drugačije, ubacili smo inovacije. Mislim da ima veze koliko ih animiramo, koliko im pričamo o značaju. Takođe, dosta se odazivaju za sva takmičenja, učestvuju na svim", ističe profesorska fizičkog vaspitanja u Matematičkoj gimnaziji Jovana Vlaški.

Ovi primeri pokazuju da nije tako mnogo potrebno da se ružne i stare navike promene, a dečje patike ponovo škripe parketima školskih sala.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()