UNA proverava: Šta će sve biti u nacionalnoj čitanki i ko će je plaćati?

Po čemu se razlikuju od prethodnih knjiga?

Autor: Lena Sladojević
18.09.2024. 20:30
  • Podeli:

Ministarka prosvete najavila je početkom septembra nove nacionalne čitanke. 

Proveravali smo šta će biti u nacionalnim čitankama, po čemu se razlikuju od prethodnih knjiga i da li će ih roditelji plaćati. 

Mi smo u knjižarama i Zavodu za udžbenike pokušali da dođemo do saznanja kada će čitanke biti u rukama prvaka, međutim ostali smo bez odgovora. Ono što smo nezvanično mogli da saznamo od direktora jedne škole, da su oni danas imali sastanak tim povodom i da će nacionalne čitanke biti poklon đacima.

"Sama ideja meni se kao profesoru dopada, obrazložiću vam je i zbog čega. Naime proteklih godina iz nastavnog plana i programa maltene su eliminisana vrlo značajna književna dela koje su pisali naši pisci. Recimo o "Kmetu Simanu" Ive Andrića, deca više u svom nastavnom programu ne čitaju. Čitanke koje su dominantno prisutne uopšte u sebi ne poseduju primer te pripovetke", kaže portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Mirjana Gašić.

Upravo to je i najavila ranije ministarka prosvete i tom prilikom rekla da će nacionalne čitanke kroz slikovne poruke biti vezane za srpsku tradiciju, a da će biti prilagođene uzrastu dece.  

"Da naša deca znaju ko su naši domaći pesnici, pisci ali je lepo da znaju po nešto o tome gde su se oni rodili, gde su dobijali inspiraciju. Da povežu to sa lokalitetom sa kog oni potiču. Dakle jedan multidisciplinarni pristup i multipredmetni pristup će biti zastupljen u čitanci", kazala je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

U Zakonu o Udžbenicima u Članu 3. navedeno je da je nacionalna čitanka obavezna za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Prema zakonu nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije.

"Ono što znamo u ovom trenutku je da ćemo imati pretpostavljam četiri te čitanke. Prva je predviđena za sadržaj prvog i drugog razreda osnovne škole. Druga za treći i četvrti, treća za više razreda osnovnih škola od petog do osmog razreda, a četvrta za srednju školu od prvog do četvrtog razreda", dodala je Gašić.

Mi smo pokušali da dođemo do odgovora kada će čitanke biti u rukama školarca i od Ministarstva prosvete, i od Nacionalnog prosvetnog saveta, Zavoda za udžbenike, pa i Službenog glasnika koji ih štampa, ali bezuspešno. Ostaje da vidimo da li će biti ispunjeno obećanje da će biti podeljene u toku septembra meseca. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()