UNA proverava: Šta treba da znate pre nego usvojite egzotičnog kućnog ljubimca

Gmizavci nisu ni izbliza slični psima ili mačkama

Autor: Kristina Koturanović
28.10.2023. 20:43
  • Podeli:
piton pixabay-653d187612dd0.webp Foto: Pixabay

Iako se većina nas odlučuje za ''standardne'' kućne ljubimce poput mačaka, pasa i ribica, postoje i oni koji bi rado u ulozi kućnog ljubimca imali neku egzotičnu vrstu poput zmije ili guštera. Ako razmišljate baš o takvom "članu porodice", trebalo bi da se dobro obavestite o njemu, jer gmizavci ni izbliza nisu slični psima i mačkama. 

Naša Kristina Koturanović je, baš zato, obišla jednu oazu egzotičnih vrsta.

Zoje, ženka loptastog pitona stara devet godina, svoj plen davi i guta i sasvim je bezopasna po čoveka. Kao i ostali kućni ljubimci egzotičnog porekla na ovoj izložbi.

"Ima zmija, ima guštera, ima buba, ima biljaka mesožderki, ima terarijumskog bilja, raznorazne hrane za zivotinje", priča nam Nebojša Vučinić iz EgzotikaRS.

Cilj je je popularizacija teraristike i oslobađanje ljudi od strahova i predrasuda o životinjama koje mogu biti kućni ljubimci isto kao što su psi i mačke. Međutim, pre nego što odlučite da kupite bilo koju egzotičnu životinju, potrebno je informisati se o poreklu same životinje, o uslovima u kojima živi, kako se održava, čime se hrani, koja joj temperatura odgovara, koja vlažnost vazduha i kakvog je karaktera. Što više informacija imate, tim bolje.

"Ono što je najbitnije i kao savet i kao molba prema svima koji hoće da postanu vlasnici jednog ovakvog ili nekog sličnog ljubimca, jeste da shvate je ovo živi stvor, da nije igračka. A druga stvar je da moraju da ih vole da bi mogli da ih prihvate kao kućnog ljubimca i da im obezbede sve adekvatne uslove koji su im potrebni da bi oni imali iole normalan zivot u okruženju u kojem će da borave", dodaje Vučinić.

Nisu svi ljubitelji životinja vezani za pse i mačke, ima i onih koji vole egzotične vrste poput Zoje. Ipak, ukoliko poželite da svoj životni prostor delite sa nekom egzotičnom vrstom, možda ne bi bilo loše da se pre udomljavanja morskog praseta, zmije ili guštera dobro informišete o njihovim potrebama. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()