UNA provevara: Da li naši sugrađani još uvek šalju novogodišnje čestitke

Tradicija slanja novogodišnjih čestitki stara je vek i po

Autor: Emilija Pešić
27.12.2023. 19:55
  • Podeli:

Pet dana je do Nove godine i poslednja je prilika da pošaljemo praznične čestitke! Jeste li se zamislili? Pamtite li kada ste poslednji put poslali ili primili novogodišnju čestitku? O tradiciji koja polako nestaje - Emilija Pešić.

Ako vam je poznata melodija iz muzičke čestitke onda imate dovoljno godina da pamtite kako su se ranije sa ushićenjem slale novogodišnje želje. Naša čestitka je spremna  i otišla je u prave ruke.

I Beograđani se sa setom sećaju čestitki, neki kažu da su poslednje dobili osamdesetih godina prošlog veka. Slažu se u jednom - dobiti čestitku bio je neverovatano lep osećaj.

Oduvek je bila mali format za iskazivanje velike ljubavi. Danas je čestitka  gotovo potpuno zaboravljena.

U moderno vreme slanje čestitke je prava retkost. A ima i onih koji je nikada nisu dobili.

Mladi čestitke više ne šalju, a kako kažu, ponekad je stave uz neki poklon. 

Novu godinu i praznike čestitaju preko telefona.

Ta čarobna tradicija slanja pozdrava dragim osobama uz najbolje želje za predstojeće praznike i narednu godinu, postoji više od 150 godina. Danas smo jedva pronašli tezgu na kojoj se prodaju čestitke. Ako neko i kupi, kaže Žarko, to su samo oni iz "papirnog doba".

"Telefoni su nas otuđili, jednostavno to više nije ono što je bilo, čestitka je čestitika to je uspomena koja traje mnogo duže od telefona a ne od poruke", kaže prodavac čestitki.

Praznične čestitke možete pronaći u Pošti.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()