UNA sa meštanima Raške: Vojska postavljala bedeme celu noć, ljudi u strahu

Posle jučerašnje situacije, kada su poplave najviše pretile Tutinu i Novom Pazaru, opasnost se premestila u Rašku. Nivo Ibra u toj opštini porastao je od ponoći za 66 centimetara, i vodostaj i dalje u porastu.

Autor: Emilija Pešić
21.11.2022. 19:23
  • Podeli:

Posle obilne kiše, izlile su se reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, Raške, na Kosovu i Metohiji i na severu Crne Gore. 

Vanredno stanje proglašeno je u Tutinu, Novom Pazaru, Prijepolju i Raški. Polako se stabilizuje situacija, ali su sve službe i dalje u pripravnosti. Ekipa televizije UNA bila je na licu mesta.

Posle jučerašnje situacije, kada su poplave najviše pretile Tutinu i Novom Pazaru, opasnost se premestila u Rašku. 
Nivo Ibra u toj opštini porastao je od ponoći za 66 centimetara, i vodostaj i dalje u porastu.

Meštani za UNU kažu da ne pamte da je u poslednjih 20 godina vodostaj bio tako visok.

"Bilo je ovako kad sam bio mali, onda se izlilo tamo na put, pa sledeći put 2000. godine, isto je bilo sa ovih dva luka za jedno 10-20 cm manje. Sada 2022. brzo je došlo, bukalno za dan. Brzo dođe, brzo prođe, međutim kad sporije dođe mnogo je opasno, sporije ode", kaže Pavle Miletić, meštanin.

Pomoć je stigla u pravi čas, kažu lokalci. 

Vojska je tokom dana postavljala peščane bedeme, na nekoliko lokacija na kojima su ugrožena domaćinstva i gde je vodostaj toliko visok, da reka preti da se izlije.

"Celu noć smo pratili, imamo neke podatke da vodostaj Ibra raste manjim intezitettom nego do sad, tako da se prati situacija iz sata u sat. Ako bude trebalo mi ćemo obezbediti evakuaciju, imamo ljudstva, mehanizaciju, volju da pomognemo, to je najbitnije u svemu ovome", kaže Slobodan Ristović, sekretar štaba za vanredne situacije.

Ugrožen je veliki broj kuća, srećom niko životno, a jedna starija žena je evakuisana.

Jaka kiša ponovo je izazvala pravi kolaps u ivanjičkom selu Brusnik.

U Novom Pazaru je u poslednja 24 sata palo više od 100 litara kiše po metru kvadratom.

Direktor "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je da je tamo i u Tutinu situacija konačno pod konotrolom i da su se reke vratile u svoja korita.

"Ovaj poplavni talas očekujemo danas i sutra, svi ostaju 24 h na terenu na radnim mestima i sprovode sve mere kako bi situacija bila poptuno pod konotrolom", kaže Goran Puzović, direktor "Srbijavoda".

Puzović ističe da izlivanja nije bilo na uređenim delovima, već samo na onim neregulisanim delovima, gde nisu izgrađeni nasipi. 

Dodatni problem su, kaže, velika količina otpada, koji ugrožava svaki most na neuređenim delovima tokova.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()