UNA sa mladim informatičarima: Sa Evropske juniorske informatičke olimpijade vratili se sa dve medalje

Trećeplasirani u Evropi su bili učenik beogradske Matematičke gimnazije Petar Banović, i učenik kruševačke osnovne škole "Nada Popović" Pavle Damjanović.

Autor: Lena Sladojević
06.10.2023. 21:00
  • Podeli:

Na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Gruziji, ekipa Srbije osvojila je dve bronzane medalje.

Trećeplasirani u Evropi su bili učenik beogradske Matematičke gimnazije Petar Banović, i učenik kruševačke osnovne škole "Nada Popović" Pavle Damjanović.

Na Olimpijadi u Gruziji, sa koje je srpski tim doneo dve bronzane medalje, takmičilo se 96 učenika iz 25 zemalja.

„Ja sam osvojio bronzanu medalju ali i moj drug sa kojim sam išao Pavle Damjanović koji je takođe osvojio, on je inače iz Kruševca“, kaže nam Petar Banović.

Ekipa Srbije odabrana je na osnovu niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije.

Petar objašnjava da je zahtevna bila priprema za takmičenje i da je dnevno dodatno učio tri do četiri sata.

„Svi zadaci su bili orginalni, odnosno niko ih ranije nije video i treba smisliti sam rešenja tokom takmičenja i to je najveća težina jer mora se biti kreativan da bi se došlo do rešenja“, objašnjava Banović.

„Uspeh naših učenika je primer kako rad na polju može da se isplati kako kada dobijete neki novi kreativni zadatak da svoje znanje i rad koji ste uložili da taj problem koji nikada pre niste videli rešite ovo je važan korak i ka velikoj Olimpijadi iz informatike. Važna stvar je da učenici u ovako ranom uzrastu počnu da se takmiče jer je trema veliki protivnik na takmičenju. Sve je to vežba kako bi mogli da zasijaju u punom sjaju“, kaže za UNU direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić.

Petar je odličan primer kako se tehnologija može koristiti za nešto svrsishodno. Dok njegovi vršnjaci, ne samo oni već i odrasli besumučno troše vreme pred ekranom zabavljajući se, on tehnologiju koristi za programiranje i rešavanje komplikovanih matematičkih operacija.

„Treba raditi ono što osoba voli i treba paziti da vreme koje potroši, kao na primer gledanje društvenih mreža po nekoliko sati dnevno nije zdravo, treba osoba da pazi ukoliko to radi“.

Kada je u pitanju osvajanje medalja na prestižnim svetskim takmičenjima, očigledno je da, kod naših đaka predaha nema.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()