UNA u Apatinu: 'Čini mi se da panter ne bi napao ljude, ali ne znači da sam u pravu'

Nema Apatinca koji nije čuo da se panter kreće okolnim selima, pa u šali kažu da ih još uvek nije pojeo – ali ne kriju da ga se plaše

Autor: Tijana Škodrić Bojana Petrušijević
12.11.2022. 18:17
  • Podeli:

Ako vam ovih dana crna mačka pređe put u Apatinu i okolini, ne samo da to znači nesreća – nego ćete se naći u ozbiljnoj u životnoj opasnosti. Njive, pašnjaci i šumarci oko grada nekada su bili samo prolazni pejzaž, a sada se čini da iza svakoga od njih vreba opasnost.

Jeste panter, nije panter? Jeste crni, nije crni? Odakle je stigao i gde je sada? To su pitanja koja ovih dana uznemiravaju i privlače pažnju građana – u zavisnosti od toga da li su blizu ili daleko od grada u čijoj okolini je divlja životinja navodno uočena.

Kada su se zvanično u celu priču uključili policija i opštinske vlasti, krenula je i ekipa UNE – i odmah smo našli čoveka koji tvrdi da je snimio zver.

"Nije nikome svejedno zato što je predator u pitanju, ali ljudi većinom ne veruju", kaže Dušan Zobenica, koji je snimio veliku mačku.

"Žena i ja smo bili u sobi. Ona se vratila iz šetnje iz šume i pošla ka terasi i rekla: 'Eno ga panter'. Inače, dva dana se ja šalim sa njom da je tu negde panter, na šta mi ona nije verovala", kaže za UNU Vladimir Đorđić, koji je pantera video jutros kod Banje Junaković.

Malobrojni i, reklo bi se, neustrašivi Apatinci, koje je ekipa UNE zatekli na šetalištu, kažu da nema meštanina koji nije čuo da se panter kreće okolnim selima. U šali kažu da ih još uvek nije pojeo, ali ipak ne kriju da se plaše. Drugi, međutim, kažu da se ne plaše, jer vole mace – naročito crne.

Nekadašnji lovac, poznavalac divljih životinja, ne veruje da će panter doći u grad, jer je plašljiv i beži od ljudi. Jedino kad je udrožen – onda će napasti.

Prvi očevici, među kojima i Dušan Zobenica, par dana su ćutali o panteru jer nisu bili sigurni o čemu se radi.

"To je bilo nekih 500 – 600 metara od nas, možda malo više. Videli smo crnu pojavu koja se onako graciozno kretala, kao svaka mačka, sa prednje na zadnje noge. I ne verujemo šta vidimo, nismo ni bili svesni šta vidimo", ističe Zobenica.

Najnoviji snimak, koji pokazuje da se panter nalazi u Banji Junaković, nije uplašio prolaznike, ali jeste bio dovoljan za novo upozorenje opštine Apatin, koja je zamolila građane da do daljnjeg ne idu u tom pravcu, kao ni u pravcu Prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji.

Baš zbog toga smo na licu mesta zatekli policijske patrole, meštane i stručnu službu subotičkog zoološkog vrta. Osim njih tu je bio i Vladimir Đorđić, zahvaljujući kome je poznata poslednja lokacija divlje životinje.

"Čini mi se da sam se bojao više pre nego što sam ga video. Sad više nemam strah, čini mi se da ne bi napao ljude, čini mi se... Ne znači da sam u pravu", kaže Đorđić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()