UNA u Osečini koja je pretrpela ogromnu štetu od nevremena: Proverili smo dokle se stiglo sa obnovom

Komisija za procenu štete je na terenu i obilazi stanovnike sela, a šteta se trenutno procenjuje na više od milion evra.

Autor: Tijana Škodrić
26.06.2024. 19:32
  • Podeli:

Sela Osečina, Plužac, Sirdija, Tuđin, pretrpela su ogromnu štetu posle velike oluje koja je za vikend pogodila ta mesta, zbog čega je objavljena  vanredna situacija. Meštani danima obnavljaju oštećene objekte, a njih je juče obišao i ministar za javna ulaganja Darko Glišić

Ekipa UNA televizije posetila je ponovo ova mesta kako bismo proverili dokle se stiglo sa obnovom objekata i koja pomoć je trenutno najpotrebnija građanima. 

Agonija meštana sela u okolini opštine Osečina traje već četiri dana. Uništeni su voćnjaci, krovovi, automobili, a građani očekuju pomoć od države, kakva god bila.

Komisija za procenu štete na terenu je i obilaze stanovnike sela, a šteta se trenutno procenjuje na više od milion evra.

"Obilazili smo 16-17 domaćinstava dnevno, prvi dan je procenjena šteta od oko 70.000 evra, a drugi dan 57.000 evra. Mislim da će grubo računajući šteta biti oko milion i po evra za sva domaćinstva", kaže za UNU Veličko Marković, predsednik komisije za procenu štete i dodaje:

"Stvarno ne znam šta će i kako će se snaći, jer ove godine je i malina jeftina, i koliko će biti cena kupine, kako će prehraniti stoku". 

UNA

Građani mogu da prijave štetu na pisarnici opštine, ali i direktno Komisiji.

"Do sada je prijavljeno 218 stambenih objekata, 484 pomoćnih, plastenika. Prijavljena šteta na poljoprivredi je na180 gazdinstava, 267 hektara šljive, jabuke dženarike. Uništeno je 19 hektara maline i kupine", kaže Mladenka Nenadović, predsednica Opštine Osečina.

Ovo je samo deo dobara koji su otišli u zaborav. Komisija će nastaviti sa radom dok ne obiđe sve prijavljene objekte.

Građani štetu mogu prijaviti na broj telefona 0648136912 koji je dostupan 24 sata.

Opštinska uprava  postavila je rok do 5. jula za evidentiranje štete, a UNA televizija ovim putem apeluje na sve ljude dobre volje koji mogu da doniraju materijal ili radnu snagu, da to i učine. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()