UNA u poseti jugu Kosmeta: Nesalomivost duha u srpskim enklavama

Svaka kuća, poput pravoslavnih manastira, deli tužnu sudbinu

Autor: Lena Sladojević
29.04.2023. 18:52
  • Podeli:

Dok zvaničnici govore o Zajednici srpskih opština, malo ko spominje enklave na Kosovu i Metohiji u kojima žive Srbi, okruženi albanskim stanovništvom. Svaka kuća, poput pravoslavnih manastira, deli tužnu sudbinu. UNA je posetila jug Kosmeta, put kojim se ređe ide. 

Za nekoliko sati vožnje stižemo prvo u osmoletku "Milan Rakić" u mestu Babin most, koju pohađa sedamdeset srpske dece. Uprkos brojnim problemima, deca osvajaju brojne medalje na takmičenjima.

"Pokreće nas to da su naši preci ostali na Kosovu i da mi moramo da budemo njihovi naslednici. Pre svega mislim da nas to pokreće najviše i kad shvatimo kroz šta su oni prošli mi shvatimo da mi duplo manje prolazimo", kaže Tadija Mićalović, učenik.

Hrabra su deca škole "Milan Rakić", a hrabri smo i mi, pa odlazimo po prvi put u Đakovicu. Tamo je visokim zidom, takvim i vratima, sakriven manastir Uspenja Presvete Bogorodice, koji je u martovskom pogromu 2004. godine srušen do temelja. Monahinje i žene koje rade u manastiru retko kada izlaze van zidina.

"Sada kada je trebala zimnica da se spremi, paprike da kupim, nije baš slobodno, ali hvala ovim policajcima, kažu slobodno idi, nemoj da imaš strah, ali ja sama u sebi imam strah. Ušao mi je veliki strah", kaže Blagica Simić.

Dodaju i da im je najvažnije da ih mi nismo zaboravili. Iz Đakovice put nas dalje vodi u selo Kmetovce. Uz 11.000 dinara socijalne nadoknade, meštani se bave i poljoprivredom, ali to nije lako u takvim uslovima.

"Problemi su veliki zato što se nalazimo u ovoj sredini, ima mnogo problema. Bavimo se isključivo poljoprivredom i nemamo gde da plasiramo
proizvode naše, malo je tržište, malo je ljudi ostalo i roba se ne prodaje toliko", kaže Momir Jaćimović.

Nažalost, ništa bolja situacija nije ni u susednom selu Prilužje.

"Auto mi ukrali, ukrali mi kravu, prodavnicu mi razbili, na 3.000 evra je bila tada procenjena vrednost", kaže Filip Terentić.

Sve ih intenzivno, između ostalih, pomaže i humanitarna organizacija "Svi za Kosmet" zahvaljujući brojnim donacijama. 

 Život na Kosovu i Metohiji nije lak, međutim oni koji žive u enklavama i oni koji služe Bogu u manastirima, nesalomivi su duhom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()