UNA u potrazi za zvaničnim odgovorom: Zašto u Besnom Foku voda i dalje nije za piće

Sudove operu vodom iz vodovoda, pa ispiraju vodom iz cisterne, ali to zahteva više balona pitke vode u toku dana

Autor: Lena Sladojević
24.06.2024. 19:30
  • Podeli:

Dok mi pokušavamo da dođemo do odgovora ko je nadležan za vodovod naselja Besni Fok u opštini Palilula, meštani tokom toplotnog talasa ne mogu da koriste vodu zbog povišenog arsena. Osim što ne smeju da piju tu vodu, zbog prisustva teškog metala, građani ne smeju ni da kuvaju, peru veš, a ni da se kupaju. 

Najteže je kako kažu, što nisu na vreme bili obavešteni, pa su neki od njih, najviše deca i stari, završili u bolnici. Nas su odveli do kanala, za koji misle da je uzrok zagađenja u njihovoj vodi. Kako tvrde, voda u tim kanalima, kada su bili deca,  bila je toliko čista da su mogli da se kupaju, a danas ne mogu da se kupaju ni  vodom iz vodovoda.

Sudove operu vodom iz vodovoda, pa ispiraju vodom iz cisterne, ali to zahteva više balona pitke vode u toku dana. Teško im pada što su svi nezainteresovani za njihov problem.

 Meštani nisu dobili nijedno zvanično objašnjenje, osim obaveštenja na tabli da voda nije za piće. Uporno pokušavaju da dođu do odgovora ko je nadležan, ali sva su im vrata zatvorena.

"Inače zvanično saopštenje od nikoga nismo dobili, do dana današnjeg. Sa Instituta javnog zdravlja "Batut", vi ste čuli za to, imamo te informacije, imamo dokumentovano, da postoji taj aresen koji je otrovna materija i hemijski svi znaju da voda nije ispravna. Cisterne dolaze već mesec dana ovde, kako kod nas tako i u naselju Vrbovski, Široka greda i Preliv, i to broji više od 2.000 ljudi. Ovde žive i stari ljudi, invalidi, ja sam invalid, imam problema sa ambiopijom, što znači da sam slabovida i moram da platim ljude koji će da mi donesu vodu", kaže Vesna Jovanović.

"Invalid sam, imam Parkinsonovu bolest, pogađa me ovo sa vodom zato što ne mogu da odem ni uzmem balone vode ni za piće, nesposoban sam", pojašnjava za UNU Vladan Petrović.

Mi nismo uspeli da dođemo do odgovora ko je nadležan za ovu situaciju. Ako ništa drugo, meštanima znači što makar cisterna redovno obilazi ta četiri naselja. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()