UNA u rodnom mestu Mihajla Pupina: Idvor želi da postane centar za mlade talente

Ko hoće više da nauči o našem velikom naučniku, ovo banatsko selo je pravo mesto za to

Autor: Lena Sladojević
31.03.2024. 21:30
  • Podeli:

U Idvor, mesto u kojem je rođen Mihajlo Pupin i iz kojeg je otišao u svet i postao jedan od najvećih svetskih naučnika, već godinama, od marta meseca dolazi sve više turista. Iz Narodnog doma najavljuju i letnje kampove za mlade talente, koji su potpuno besplatni.

Mihajlo Pupin bio je jedan od osnivača Nase, prvi predsednik Njujorške akademije nauka, član više evropskih i svetskih akademija nauka, počasni doktor osamnaest univerziteta, profesor čiji su studenti postajali nobelovci, dobrotvor i publicista.

"Dakle sve što nekoga interesuje o Mihajlu Pupinu može da čuje u njegovom rodnom selu. Ono što u Idvoru može da se obiđe u okviru turističke ture jeste zgrada Narodnog doma Mihajla Pupina koje predstavlja njegovu zadužbinu. To je zgrada koju je on svojim sredstvima izgradio za svoje rodno selo", kaže za UNU direktor Doma kulture "Mihajlo Pupin Idvor" Svetislav Zakić.

Foto: TANJUG/ NITRA/ZORAN PETROVIĆ

U Idvoru je i njegova rodna kuća koja datira iz prve polovine 19. veka. Tu je majka Alimpijada rodila desetoro dece, od kojih je preživelo samo četvoro. Pupin je uvek isticao da iako su njegovi roditelji bili nepismeni, njegova majka je uticala da se on obrazuje i školuje.

"Pupin nikada nije napustio svoje selo, iako je otišao kao omladinac on je uvek i u mislima imao svoje selo, posebno majku koju je isticao za koju je smatrao da je ona nosilac njegovog uspeha i njoj se zahvaljivao i kad god je želeo da je spomene i kada je bio vremešan molio je da ga prijatelji podignu kako bi stojeći mogao da priča o njoj. Naravno da je pomagao i novčano i moralno, na svaki način i znane i neznane", kaže vodič Memorijalnog kompleksa "Mihajlo Idvorski Pupin" Ljupka Morišan.

Svake godine Memorijalni kompleks obiđe više od 10.000 posetilaca, a Idvorci se trude da ostvare Pupinovu želju da njihovo mesto postane centar znanja, između ostalog i kroz kamp za mlade talente.

"Kamp se realizuje zahvaljujući Regionalnom centru za talente Mihajlo Pupin iz Pančeva i okuplja najdarovitije đake iz Srbije koji su postigli izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima i kamp je za sve te učenike besplatan", dodaje Morišan.

Pupinova autobiografija "Sa pašnjaka do naučenjaka" bila je obavezna lektira u Americi, čak i obavezno štivo američke vojske, dok kod nas nikada nije uvrštena. Za Pupina kako u osnovnim, tako i u srednjim školama je izdvojeno svega nekoliko redova, zato ko hoće više da nauči o našem velikom naučniku - Idvor je pravo mesto za to. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()