UNA u Sremskoj Mitrovici: Održan protest zbog akušerskog nasilja

Ovom protestu je prisustvovala i Marica Mihajlović iz Šida, čiji je slučaj bio povod protesta

Autor: Emilija Pešić
20.01.2024. 19:09
  • Podeli:
thumbnail_d3ea9f2a-867a-493b-8335-8bf971aa549d-65abfa41c138f.webp Foto: UNA

Protest "Zaštitimo mame i bebe" u organizaciji lokalnog tima "Kreni-promeni" i neformalnog feminističkog kolektiva "Ženska solidarnost" održan je ispred gradske Skupštine Sremske Mitrovice.

Okupljeni su istakli transparente "Zajedno protiv tišine, stop akušerskom nasilju", "Zahtevamo pratnju na porođaju", "Prisutnost je pravo", "Za porođaj bez straha", "Anđeli su na nebu, pravdu tražimo na zemlji", "Za dostojanstven porođaj".

Ovom protestu je prisustvovala i Marica Mihajlović iz Šida, čiji je slučaj bio povod protesta. Ona je javnosti saopštila da je zbog lekara M. M. iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici pri porođaju 12. januara izgubila bebu, jer ju je lekar tokom porođaja, kako kaže, fizički maltretirao, pretio i iživljavao se nad njom.

Organizatori skupa traže od direktora bolnice i načelnika ginekologije da se izjasne po zahtevu da Sremska Mitrovica pod hitno uvede besplatnu pratnju porodiljama.

Kako se navodi, "to je zahtev za teritoriju cele Srbije, a naročito za Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici čijem rukovodstvu je dat rok od pet dana za ispunjenje zahteva. Poruka je jasna - porođaj bez straha i kazna za odgovorne." 

Podsetimo, pripadnici MUP-a u Sremskoj Mitrovici uhapsili su M. M., lekara Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi, saopštio je MUP.

Prethodno je u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici sproveden unutrašnji nadzor zbog smrti bebe koja je rođena u toj ustanovi.

Za UNU su govorili ljudi koji nažalost imaju slična tragična iskustva, a kako je sve izgledalo pogledajte u videu ispod:

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()