UNA u Svratištu za decu: U susret školskoj godini - imamo hitan apel za vas

Neka pomogne ko koliko može

14.08.2024. 19:28
  • Podeli:

U školu će od septembra čak 400 dece iz beogradskog Svratišta. Svima  je potreban kompletan školski pribor da bi spremno počeli novu školsku godinu. Zato hajde da se u akciju prikupljanja uključimo svi! Izdvojite malo vremena i novca za decu sa ulice. Vrata Svratišta na dve lokacije - na Zvezdari i na Novom Beogradu, otvorena su za donacije svakog dana od 10 do 18 časova. 

U Svratište za decu na Novom Beogradu do sada nije stiglo mnogo školskih stvari. Ipak, i to malo što je doneto, dovoljno je da oduševi ovu skromnu decu.

Nekoliko rančeva, tek po koji paket bojica i par svezaka, a treba im mnogo, mnogo više.

"Rančevi su nam najpotrebniji za 400 školaraca, za dečake i za devojčice, potrebne su nam pernice, potrebni su nam flomasteri, drvene bojice, velike sveske A4 formata, preko 1.000 komada i to je otprilike sve ono što je složeno sada na stolu, to je ono što nam je najugrentnije da bi mogli da spakujemo jedan đački ranac i da bi deca od septembra mogla da krenu spremna u novu školsku godinu", kaže defektološkinja u Svratištu za decu Jelena Aćimović.

Svratište poziva građane da donose stvari koje su nove, jer se one već korišćene brzo pohabaju. Sa novim školskim priborom, deca će se, kažu, osećati ravnopravno sa drugima.

"Čim vi spremno dočekate taj start u školi i taj prvi septembar kao i druga deca, automatski imate i veće samopouzdanje, bolju prihvaćenost u vršnjačkoj grupi, a samim tim bude i manje osećaja diskriminisanosti od strane druge dece. Tako da, apsolutno, ovakav vid podrške i sve ono što radimo, što svratište radi za našu decu njima jako puno pomaže u tome da se osećaju koliko toliko jednako kao i druga deca", ističe socijalna radnica u Svratištu za decu Ivana Popović.

Zato - apel da pomogne ko koliko može.

"Svako ko želi može i samo jednu svesku ili samo jednu olovku da donese ili jedno pakovanje bojci da donese, nama će stvarno puno da znači, i deci će da znači", kaže Aćimović i dodaje:

"U principu ne mora da se opterećuju građani i kompanije sa količinama, ali svaka donacija bi nam dobro došla."

Ako imate želju, a nemate vremena da kupite i lično odnesete neophodne stvari, uvek postoji mogućnost da uplatite novac na račun ustanove.

U svratištu kažu da je deci u ovom trenutku najpotrebniji školski pribor. Međutim, jako je važno da ne zaboravimo da im je tokom čitave godine potrebna sezonska garderoba, zatim obuća, kao i sredstva lične higijene. Zato - ne zaboravite decu iz Svratišta, i kada prođe prvi septembar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()