UNA u zgradi strave: Napušten objekat na Zvezdari kao iz horor filmova, komšije u strahu

Udaljena samo stotinak metara od Vukovog spomenika, na Zvezdari već 20 godina stoji napušten objekat, "ničija građevina"

Autor: Dušan Ivković
23.10.2023. 19:36
  • Podeli:

U našem glavnom gradu nalazi se veliki broj napuštenih građevina. One su često mesta gde se okupljaju beskućnici i ljudi sa margine, međutim jedna, na Zvezdari, već 20 godina predstavlja veliku pretnju.

Puno đubreta, izmet, zaraza, špric jedan, drugi, treći, četvrti. Kadrovi možda deluju kao da su sa smetlišta u nekoj, nama udaljenoj zemlji, međutim, nažalost, ovo je slika iz našeg glavnog grada. Tačnije njegovog šireg centra. Udaljena samo stotinak metara od Vukovog spomenika, na Zvezdari već 20 godina stoji napušten objekat, "ničija građevina", mesto koje je postalo dom mnogim ljudima sa margine našeg društva.

"Što klošari, što narkomani, posete je raznorazni profili ljudi. Uz sve objašnjenje i traženje pomoći od nadležnih, niko se oglasio nije. Kada su bila ubistva, stajali su policajci tu dva dana i to je to. Posle toga ništa, i to je suština, to je ono sa čime mi živimo poslednjih 20 godina", ispričala je za UNU jedna od komšinica Dušanka Cerović.

Da se na građevini svašta dešava uverili smo se i sami. Pazeći na svaki korak, hodajući kroz različit otpad i udišući nesnosan smrad, na trenutak smo živeli svakodnevicu okolnih stanara poslednje dve decenije. A da je problem koji traje i koji niko ne rešava, svedoče i medijski natpisi prethodnih godina.

U želji da stupimo u kontakt i sa nadležnima, obratili smo se opštini Zvezdara. Na mejl odgovor nismo dobili, ali smo usmeno obavešteni da se obratimo građevinskoj inspekciji. I njih smo kontaktirali putem mejla sa direktnim pitanjima,međutim, odgovor koji smo dobili ipak nismo očekivali.

"Poštovani, Ukoliko se Vaš imejl odnosio na prijavu, obaveštavamo Vas da je 14.03.2023. godine počeo sa radom Servisni centar Beograda, te Vas molimo da prijavu uputite pozivom na broj 11011 ili putem elektronske pošte na adresu servisnicentar@beograd.gov.rs", stoji u odgovoru koji smo dobili.

Ni nakon pojašnjenja prilično jasnog mejla sa pitanjima da ne ulažemo nikakvu žalbu, konkretan odgovor nismo dobili, te ne čudi da ni na apele komšiluka svih ovih godina, niko ne reaguje. A evo šta su sve prijavljivali:

"Od galame, tuča, svega što prati posete takvih profila ljudi. Urlanja, striptiza raznoraznih vrsta, užas. Silovanja, to je već onako, sačuvaj Bože", priča u dahu Dušanka Cerović.

Međutim, nedavno je direktno ugrožena bezbednost stanara susedne zgrade kada je, na građevini buknuo požar.

"To je bilo oko pola 1 noću, kako ja kasno ležem, jednostavno sam čula sirene vatrogasnih kola koja su ulazila u ulicu, ja sam ih videla na dnu ulice. Zapanjena gde će sad - kad ono staju ispred naše zgrade. Da komšinica naša koja živi u prizemlju nije reagovala i nije zvala ko zna šta bi se desilo, i mi bismo bili zahvaćeni sigurno", priča komšinica.

Ovo ruglo se nalazi na stotinak metara od zgrade opštine u kojoj svi od ovog problema okreću glavu. Preko puta se nalazi osnovna škola, 50-ak metara dalje i državni i privatni vrtić. Ipak, ni to nisu razlozi da neko odreaguje te u centru grada, koji se ubrzano razvija, postoji leglo zaraze, nemira i strepnje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()