Uplakanog iz kreveca ga je spasila Diana Budisavljević: Živko Zelenbrz otkrio svoje srpsko prezime

On se prisetio trenutka kada je, sad već davne 1942. godine, upoznao svoju drugu majku.

13.02.2024. 20:38
  • Podeli:
Tan2024-02-1320070666_7 živko zelenbrz foto rade prelic-65cbc4d0b1705.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Živko Zelenbrz, jedan od preživelih koje je Diana Budisavljević tokom Drugog svetskog rata spasila iz logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, nedavno je otkrio da je rođen kao Ivančević, ali kaže da je njegovo prvo prezime ipak "1128" - obeležje koje je dobio u logoru Jasenovac, a koje i danas nosi na vratu. 

Zelenbrz je danas za Tanjug izjavio da je previše godina prošlo da bi sada bio ushićen, jer je otkrio "ko je".

"Sad znam da mi je majka Smilja Ivančević i da je moje prezime Ivančević iz sela Voćin kod Osijeka, a otac je Ljubomir", kazao je Zelenbrz.

Na pitanje kada je saznao za svoje srpsko poreklo, Zelenbrz kaže da je oduvek znao da je Srbin, ali da to nije osećao.

"Ja sam vrlo brzo od Pavelićeve administracije dobio dokumenta, gde se navodi da sam rođen u selu odakle je Mato Zelenbrz. Određena mi je katolička vera, bez onih crkvenih sakrameneta. Odredili su mi godine i tu sam naveden kao Hrvat", priseća se Zelenbrz.

Zelenbrz i danas na vratu ima kod ''1128'' - obeležje koje je dobio u logoru, a koje je, kako on kaže, njegovo prvo prezime.

"Taj broj je trebalo da bude upravo kao PIN, kao nekakav registarski broj na popisu. Jednog dana kad se stvari smire, iza toga su trebali da stoje podaci, kako bi se deca i roditelji pronašli međusobno", rekao je Zelenbrz.

On se prisetio trenutka kada je, sad već davne 1942. godine, upoznao svoju drugu majku.

"Ona je velikim koracima ušla u jednu veliku prostoriju gde su bili devastirani krevetići. I sva deca su bila bolesna ili su umirala, samo je jedan klipan mali, negde na sredini sobe, u nekakvom dečjem krevetiću, stajao sav nikakav i plakao. To sam bio ja", kroz setu priča Zelenbrz.

Kada mu je prišla i pitala ga da li bi pošao sa njom, Zelenbrz se priseća da je rekao da će poći, ako ona kod kuće ima mesa. On je, kako je naveo, živeo u radničkoj porodici na periferiji Zagreba.

"Ja sam se jako brzo vezao za ovu mamu. Meni je mama bila potrebna", kazao je Zelenbrz i dodao da nikada nije plakao za svojom pravom majkom, jer ju je ubrzo zaboravio.

Na pitanje da li se danas oseća više kao Hrvat ili kao Srbin, Zelenbrz ističe da je predugo živeo u Hrvatskoj.

"Ne interesuju me politička pitanja u Hrvatskoj, već ljudi. Sa mnogim Hrvatima sam doživeo zvezdane trenutke, ali moj odgovor je da sam poživljeni Hrvat i rođen sam u Hrvatskoj, ali po poreklu sam Srbin", zaključuje Zelenbrz.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()