Vanredna situacija u šabačkom kraju, Jagodini i Babušnici, voda se povukla kod Kosjerića

Zbog izlivanja reke Tamnave saobraćaj je obuistavljen na putu Novaci - Kalinovac, a alternativni putni pravac je preko Uba

Autor: Web UNA Srbija
06.06.2023. 08:40
  • Podeli:
Gornja Vranjska_Šabac_MUP Sektora za vanredne situacije_Foto Tanjug_MUP Srbije-647ed4a5519ca.webp Foto: Tanjug / MUP Srbije

Obilne padavine i izlivanje vodotoka i dalje prave veliku štetu u šabačkom kraju, a u 19 mesnih zajednica uvedena je vanredna situacija. Kako prenosi RTS, vanredna situacija je i na celoj teritoriji Jagodine i u Babušnici.

U dvorištima u okolini Šapca je više od 70 centimetara vode, a u nekoliko kuća nivo vode je gotovo pola metra. Bujica iz kanala Mutnik poplavila je najniže delove Pocerskog Pričinovića, a onda se prelila i u drugi deo sela.

U Jagodini je bilo poplavljeno na stotine garaža i podruma, a kanalizacija nije mogla da prihvati 70 litara kiše po kvadratu. Voda je ušla i u niže delove bolnice i Doma zdravlja, najugroženije su Hitna pomoć i Služba urgentne medicine. Nakon povlačenja vode otpočelo je čišćenje.

"Plan je da privremeno preselimo Hitnu pomoć gde je bila kovid ambulanta, kako bi u sledeća dva meseca mogli da uradimo kompletnu rekonstrukciju kanalizacione mreže", kaže direktor Doma zdravlja u Jagodini Darko Miletić.

U 15-ak sela u opštini Babušnica oštećeni su putevi, a u pojedinim selima je ugroženo i vodosnabdevanje.

U ponedeljak u kasnim popodnevnim satima opštinu Aleksandrovac zahvatilo je snažno nevreme praćeno jakom kišom i gradom. Obilna kiša pala je i Koceljevi, gde je već desetak dana na snazi vanredna situacija zbog problema od prethodnih padavina.

Kosjerić: Voda je poplavila dvadesetak domaćinstava

Bujični tokovi koji su se, usled obilnih padavina juče tokom večernjih sati u opštini Kosjerić, tačnije naselju Brajkovići, izlili, povukli su se u svoja korita. Voda je poplavila dvadesetak domaćinstava u tom naselju i prodrla u pomoćne i stambene objekte.

Predsednik opštine Kosjerić, Žarko Djokić kao najveći problem nakon povlačenja vode je istakao zamućivanje izvora pijaće vode sa koga se napaja čitava opština Kosjerić, ali je izrazio nadu da će taj problem u toku dana biti rešen i da će meštani dobiti pijaću vodu.

"Voda se trenutno povukla. Pljusak koji je trajao svega pola sata je napravio katastrofu, gde se voda izlila u dvadesetak domaćinstava. U tim domaćinstvima je voda ušla u kuće. Voda se povukla, posledice su sanirane. Put Valjevo-Kosjerić je osposobljen, nadamo se da neće više biti kiše, ovo su bujične poplave koji nam iz dana u dan nanose sve veće probleme. Nadamo se da će kiša stati i da će situacija biti bolja po nas. Što se tiče opštine Kosjerić, imamo problema i sa pijaćom vodom. U Brajkovićima se nalazi izvor, bušotina Despotovići koja se trenutno zamutila", rekao je za Djokić za Tanjug.

Na samom ulasku u naselje Brajkovići, voda sa lokalnog potoka potkopala je potporni zid koji preti da daljim urušavanjem ugrozi most preko reke.

Zbog izlivanja Tamnave obustavljen saobraćaj

Na putu Novaci - Kalinovac, zbog izlivanja reke Tamnave na snazi je obustava saobraćaja, saopštilo je danas JP Putevi Srbije. Alternativni putni pravac je preko Uba.

Ekipe su na terenu, a javnost će biti blagovremeno obaveštena o normalizaciji saobraćaja.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()