Veće obaveze investitora: Šta će sve doneti predlog novog Zakona o izgradnji?

Predlog novog Zakona o izgradnji sadržaće niz mera za podsticanje zelene gradnje

07.12.2022. 20:42
  • Podeli:
zgrada_ Igor Kralj _PIXSELL-63908ec070f65.webp Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić govoreći danas na panelu „Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti“ na „Regionalnoj look up eko konfrenreciji“ na Kopaoniku rekao je da će Ministarstvo predložiti novi Zakon o izgradnji kojim će sadržati niz mera za podsticanje zelene gradnje. 

Ubrzavanje procedura i obaveze investitora

Pojašnjavajući detalje budućeg predloga, Vesić je naglasio da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao o novom zakonu koji treba da donese veću transparentnost u tu oblast, da ubrza procedure u građevinarstvu i podstakne zelenu gradnju. 

Kako je pojasnio, ubrzavanjem procedura rešio bio se problem sa informacijom o lokacijom i obavezao investitor da prilikom dobijanja upotrebne dozvole priloži plan za zbrinjavanje građevinskog otpada.

Prema Vesićiem rečima investitor bi morao da ima polisu osuguranja od štete trećim licima, čija vrednost će zavisiti od lokacije, kako bi mogli da se naplate građani koji imaju štetu zbog nesavesne gradnje.

Osim ovoga, u predlogu novog zakona biće predloženo da svi investitori, pre prijave radova, moraju da podnesu elaborat o stanju puteva oko gradilišta kao i finansijsku garanciju, kako bi lokalna samouprava mogla da se naplati ako investitor ostavi ulice u lošem stanju, kako se njihovo popravljanje ne bi finansiralo iz budžeta, odnosno novcem građana.  

Zelena certifikacija

Vesić je naglasio i da je prva zgrada u Srbiji sa zelenim certifikatom izgrađena 2013. godine, a da ih je u septembru ove godine bilo a 110, što znači da postoji tržište za takve objekte.

„Predložićemo da ubuduće svi novoizgrađeni državni objekti imaju zelenu certifikaciju. Razmišljamo o tome da objekti preko 10.000 kvadratnih metara takođe moraju da imaju zelenu certifikaciju, zatiim da uvedemo podsticaje za one čiji su objekti certifikovani. Mislim da predložimo da im lokalne samouprave smanje doprinose za gradnju, što bi moglo da podstakne investitore da ulažu, kao i da se smanji porez na imovinu na takve objekte“, rekao je Vesić.

Od novina koje bi se mogle naći u novom zakonu, naveo je plan da se uvede zakonska obaveza da svako treće parking mesto u novim zgradama ima elektro punjač.

Ministar je najavio da će ovi predlozi proći široku javnu raspravu u koju će biti uključeni svi relevantni i zainteresovani faktori i ostavio mogućnost da nakon toga neki od ovih predloga, koje je danas prvi put izneo u javnost, možda budu izmenjeni ili popravljeni.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()