Velike izmene na novoj maturi: Kako izgleda promenjen sistem bodovanja i novi kombinovani test

Po novom sistemu bodovanja, treći test nosi 14 bodova

04.10.2022. 10:45
  • Podeli:
profimedia-0211304998-ispit-matura-skola.jpg

Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine, kao i naredne generacije učenika i polaznika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu.

Izjašnjavanje za treći test iz, prirodnih ili društvenih nauka biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola, saopštili su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U slučaju da se učenici predomisle i žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, moći će to da učine u školi do 1. februara 2023. godine.

Iz Ministarstva poručuju da je na završnom ispitu, promenjen i koncept bodovanja, s obzirom na to da je promenjen i koncept polaganja trećeg testa na završnom ispitu.

Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog-maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, podsećaju iz Ministarstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()