Velike novine: Dnevna karta u beogradskom prevozu biće 200 dinara, ukidaju se validatori

Kontrolu karata će sada vršiti Beli

06.04.2023. 14:27
  • Podeli:
gsp beograd prevoz profimedia-1667632728363.webp Foto: Profimedia

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će Skupštini grada 13. aprila da predloži novi sistem javnog prevoza, koji bi trebalo da važi od 1. maja, a po kome će postojati dnevna karta od 200 dinara.

Dve zone i dve tarife

Šapić je na konferenciji za novinare rekao da više neće biti sedam tarifa i četiri zone već dve zone i dve tarife. 

"Neće više da postoji ni vremenska zona već će za obe zone cena dnevne karte koštati 200 dinara", rekao je Šapić.

On je dodao da će postojati i sedmodnevna karta koja će koštati 1.000 dinara, dodajući da u ovoom trenutku cena karte za pet dana u sve četiri zone košta 2.350 dinara.

Šapić kaže da mesečna karta za sve četiri zone trenutno košta 4.990 dinara, a po novom cenovniku mesečna karta biće 3.000 dinara za prvu, odnosno 3.500 dinara za drugu zonu.

"Godišnja karta je sada 54.890 dinara za sve četiri zone, a po novom biće 35.000 dinara za prvu i drugu zonu", rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, srednjoškolci po novom sistemu neće morati da plaćaju prevoz do 19 godine, starija lica preko 65 lica imaće besplatan prevoz bez ikakvih nadoknada.

Beli će biti kontrolori, plaćanje karte SMS-om

Šapić je kazao da se ukidaju kontrolori, da će taj posao kontrole karata preuzeti "Beli".

„U autobuse će ulaziti Beli, odnosno Komunalna milicija i neće zaustavljati autobus ni ostale putnike. Putniku bez karte oni će uručivati nalog za plaćanje posebne karte. Putnik koji dobije taj nalog neće biti izbačen iz autobusa“, pojasnio je Šapić.

Takođe, ukida se validator, rekao je Šapić i dodao da će ulaz, kao i izlaz biti na svim vratima autobusa, kako bi se izbegle gužve.

Karta će se kupovati preko SMS poruke, aplikacije i na prodajnim mestima Javnog preduzeća „Naplata prevozne usluge“. Ukida se prodaja u vozilima, na trafikama, preko interneta i platnom karticom.

„Uvodimo moderan sistem plaćanja putem besplatne aplikacije“, kazao je Šapić.

Plaćanje SMS porukom biće slično kao kod naplate parkiranja. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()