Vernici u kolonama ispred Vaznesenjske crkve: Celivanje čudotvorne ikone i svetih moštiju na Spasovdan

Spasovdanska litija je u 19 časova

Autor: Web UNA TV
13.06.2024. 15:40
  • Podeli:
vaznesenjska crkva una spasovdan-666af58206900.webp Foto: UNA

Vernici od ranih jutarnjih sati dolaze u Vaznesenjsku crkvu da celivaju mošti Svetog Ave Justina Ćelijskog i čudotvornu ikonu Bogorodice Znamenje.

Jutros u 9 sati je služena liturgija kojom je počelo obeležavanje slave Grada Beograda Spasovdana, a liturgiju je služio patrijarh srpski Porfirije sa braćom arhijerejima i mitropolitom istočnoameričkim i njujorškim Nikolajem.

 

“U našem hramu nalaze se mošti Svetog Ave Justina Ćelijskog i čudotvorna ikona Bogorodice Znamenje koji su svečano dočekani sinoć. Narod ih celiva od ranih jutarnjih sati”, rekao je protojerej Vaznesenjske crkve Dragan Radovanović.

Posetom Beogradu prvojerarha Ruske pravoslavne zagranične crkve, mitropolita istočnoameričkog i njujorškog Nikolaja Beogradu svedočimo jedinstvu sa Ruskom pravoslavnom crkvom u teškim trenucima, izjavio jerej Srpske pravoslavne crkve (SPC) Stevan Jovanović.

Foto: UNA

"Mitropolit Nikolaj je danas sa nama ovde iz posebnog razloga. Pre malo više od 100 godina kada su Boljševici proterali pravoslavne mitropolite, sveštenike iz Rusije, najznačajniji deo njih je svoje prvobitno utočište našao kod nas u Srbiji u Sremskim Karlovcima, tako da je ta naša veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom nama i tada bila značajna, kao i danas", naveo je jerej.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom, Grad Beograd je počeo obeležavanje svoje slave Spasovdan, a od 19 sati kreće Spasovdanska litija. 

Spasovdanska litija će, kako je predviđeno programom, krenuti od Vaznesenjske crkve u 19 časova ulicom Kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh Porfirije pročitati sveto Jevanđelje i osveštati prestoničke ulice. Časni krst na litiji nosiće najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, gde će posle patrijarhove besede biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene vernom narodu na poklonjenje i celivanje.

Ovom slavom Beograd čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom, a to je i slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Sinoć je u hramu Vaznesenja Gospodnjeg priređen svečani doček moštiju Justina Ćelijskog i čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Znamenje, a zatim je služeno praznično bdenje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()