Visoke temperature i ljudska nebriga: Požari haraju Srbijom, UNA pita - kako ih sprečiti?

Nakon duže suše, usledio je kritičan period za teritoriju Srbije jer je teren podoban za brzo širenje požara

Autor: Tijana Škodrić
29.08.2024. 22:00
  • Podeli:

Više od 2.500 hektara šume i niskog rastinja izgorelo je na Staroj planini, a u selu Žarče iznad Ušća u Ibarskoj klisuri gori 60 hektara borove šume. Borba protiv vatrene stihije je danonoćna, dok njeno gašenje otežava nepristupačan teren i vetrovi. 

Nakon duže suše, usledio je kritičan period za teritoriju Srbije jer je teren podoban za brzo širenje požara.

"Već više od deset dana se gasi požar na području kod planine Vidlič  kod Pirota, u okviru parka Stara planina. Imamo tri šumska požara na Beljanici i području Kučeva. Takođe od sinoć imamo jedan požar na području Šumske uprave Ušće gde je došlo, usled udara groma, do požara u četinarskim kulturama koje spadaju u najugroženije šume po pitanju šumskog požara", kaže Gordana Jančić, pomoćnik direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine u JP Srbijašume.

Daleko je veći broj požara tokom jula i avgusta, u odnosu na prethodnu godinu. Zbog toga je bitno da se putem preventivnih mera i unapređenja organizacije spremno dočekaju kritične situacije.

"Kada se proglasi vanredna situacija na području neke opštine mogu i građani da se jave. Uključuju se i druge organizacije, ali moraju obavezno da se jave komandantu vatrogasno spasilačke jedinice koji će ih blagovremeno uputiti na sektor gde se vrši gašenje kako bi radili bezbedno", ističe Jančićeva.

Na teritoriji Novog Pazara tokom avgusta zabeleženo više od 45 požara na otvorenom, od kojih su dva bila veća. Zbog takve situacije odlučeno je da se više nadgledaju aktivnosti građana u blizini šuma.

"Dežurstva svih nas pre svega odeljenja za vanredne situacije, odeljenja za inspekcijske poslove, odeljenja policije, gde ćemo preventivno delovati na naše građane, obaveštavati ih da to ne čine i da ti građani mogu da budu procesuirani kako prekršajnom prijavom, naravno ako su neke teže posledice i krivičnom prijavom", kaže Ismail Dupljak, rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Novi Pazar.

Osim što se požari neumorno gase, neumorno se šalju i apeli nadležnih da se građani pridržavaju svih preventivnih mera jer se i narednih nedelja očekuju visoke temperature. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()