Vlada i sindikati bez dogovora: Kamen spoticanja plate prosvetara, novi sastanak za dve nedelje

Što se tiče obustave nastave i štrajka odluka je još uvek neizvesna

29.08.2024. 14:44
  • Podeli:
nastavnik škola učenici đaci profesor prosveta obrazovanje shutterstock-665c373c1b980.webp Foto: Shutterstock

Prosvetari i predstavnici Vlade nisu postigli dogovor na današnjem sastanku, ali je dogovoreno da se pregovori nastave za 15 dana, nezvanično saznaje Kurir.

"Nije se došlo do cilja, dogovor je da nastavimo razgovore za 15 dana. Što se tiče izmene Krivičnog zakonika to nam je obećano i to očekujemo da će biti ispunjeno do kraja godine", pojasnio je Milorad Antić, potpredsednik Sindikata radnika prosvete.

Objašnjava da dogovor nije postignut oko dinamike isplate.

"Sa dinamikom isplate se nismo usaglasili i oko toga moramo još da razgovaramo", naveo je.

Što se tiče obustave nastave i štrajka odluka je još uvek neizvesna.

"Četiri reprezentativna prosvetna sindikata će se sastati i doneti odluku da li će biti štrajka ili obustave, sumnjamo da će u roku od ovih 15 dana do toga doći, jer moraju da se nastave razgovori", napominje Antić.

Na sastanku u Vladi Srbije bili su prisutni premijer Miloš Vučević, ministarka pravde Maja Popović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, Saša Stevanović iz Ministarstva finansija i predstavnici četiri reprezentativna prosvetna sindikata (Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika Srbije u prosveti i Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost).

Glavna tema sastanka bio je ranije potpisan protokol s Vladom koji predvida izmene Krivičnog zakonika i rešavanje materijalnog statusa zaposlenih u prosveti.

Podsetimo, jedan od glavnih zahteva prosvetnih sindikata jeste da se napad na prosvetnog radnika uvrsti u Krivični zakonik i bude tretiran kao napad na advokata, uz zatvorsku kaznu do osam godina.

Drugi zahtev jeste usklađivanje visine ličnog dohotka prosvetnog radnika s prosečnom platom u Srbiji, a treći je izmena koeficijenata zaposlenima u vannastavnim procesima, čija plata je sada na visini minimalne zarade

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()