Vlasnici splavova ogorčeni licitacijom: Reka nam je život, nemamo kud

Biljana je među 130 vlasnika splavova koji pokušavaju da se izbore za svoja prava, ponavljajući da je plan postavljanja plutajućih objekata neustavan i nezakonit.

Autor: Stefan Dević
07.12.2022. 19:41
  • Podeli:

Biljana Glišić ima splav na Savskom keju na kom 25 godina živi sa porodicom.

Kaže da je za nju život uz reku na tom splavu sve što ima i da je to razlog zbog kojeg su prodali stan i preselili se na splav na Savi gde sada žive.

Zbog novog plana gradskih vlasti o uređenju obale, sada se očekuje da učestvuje u licitaciji za mesto na kojem je ceo život.

„Zašto bih učestvovala u nečemu što plaćam 25 godina redovno državi. I struju i vodu i priključke i svake godine registraciju objekta, tehničku ispravnost, kojekakve nacrte za struje za vode. Stalno se dolazilo, stalno komisija, stalno različite inspekcije“, pita Biljana Glišić iz nautičkog kluba „Anig“.

Ona brine da bi sada mogla sve to da izgubi. To ne može da zamisli ni Margarita Petković čiji prijatelji potpisuju peticiju da se njen drveni plutajući objekat na Savi u Bloku 70a izuzme iz licitacije za zakup vodnog zemljišta, jer vlasnica, tvrdi da ima sve dozvole i da visinom ne zaklanja reku.

„Oni su dali dozvole da se prave tu Hiltoni, i sada mene da sklone - nema rezona. Skloni one što je rekao Šapić koji zaklanjaju pogled u vodu“m kaže vlasnica splava „Regata“ Margita Petković.

Nedavno je objavljen javni oglas za zakup 30 lokacija vodnog zemljišta na levoj obali Save.

Međutim, vlasnici splavova ne žele da učestvuju u licitaciji za ta mesta, jer misle da je ta licitacija diskriminišuća.  

Kao glavni razlog toga navode mogućnost da u licitaciji pobedi onaj ko ponudi najviše, što mnogi od njih neće moći da isprate.

Čak i ako budu učestvovali u samom konkursu, a ne prođu ga, ti isti splavovi bi mogli da postanu bezbednosni rizik.

„Može doći i do međunarodnog problema, jer je to međunarodni plovni put. Ako se desi potonuće jednog tog splava, pritom to nije jedan, već stotine splavova i zamislite situaciju da ljudi sa splav kućicama ne žele da licitiraju i otkače svoje kućice i da se sve one nađu nasred reke i šta ćemo onda“, pita advokatica Ivana Blagojević.

To je pitanje upućeno gradonačelniku, koji se poziva da povuče plan dok se nadležne institucije i stručnjaci ne oglase tim povodom.

„Ja sam 33 godine ovde, nisam se pomerila sa ovog mesta. Ovo je moj život. Onog momenta kada bi me odvezali, ja bih tog momenta otišla sa ovog sveta, jer ne bih imala više uopšte snage da nastavim život. Ja bez ovoga ne mogu“, objašnjava Margita Petković.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()