Vojska Srbije prikazala nove dronove: 'Obad', 'Vrabac' i 'Pegaz' nepogrešivo navode 'Orlove'

'Više ne tučemo nasumično, možemo da pogađamo vrlo precizno i danju i noću', izjavio Aleksandar Vučić, dodajući da Srbija pokušava da, sa privatnim sektorom, razvija bespilotne letelice

05.12.2022. 16:01
  • Podeli:
Vojska Srbije_Foto_ Ministarstvo odbrane-1664203032561.webp Foto: Ministarstvo obrane Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas prisutvovao vojnoj vežbi na poligonu u Nikincima, kaže da je zadovoljan prikazanom vojnom opremom i njenim mogućnostima.

"Videli smo svoje mogućnosti i sposobnosti, koliko još toga još moramo da radimo, šta je to što još moramo da učinimo. Mislim da ste generalno zadovoljni, ja jesam zato što sam mislio da smo u još većem zaostatku. Kada se rat izmenio, sve se izmenilo, sve je drugačije. Kada vidite ove male dronove, ne možeš da ga vidiš, a ne da ga pogodiš", istakao je Vučić nakon vojne vežbe na kojoj su prikazane besposadne, bespilotne letelice, i kako je rekao, robotizovane mašine.

Na vežbi je po prvi put prikazano dejstvo letelica "Obad", "Vrabac" i "Pegaz" koji su nepogrešivo navodili avione "Orlove", koji su pogodili zadate ciljeve.

"Više ne tučemo nasumično, možemo da pogađamo vrlo precizno i danju i noću", objasnio je Vučić, istakavši da država pokušava da, u saradnji sa privatnim sektorom, razvija bespilotne letelice.

Vučić je posebno naglasio da je za PASARS (Protiv-avionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem), koga je nazvao "stašnim prtivoklopnim, protivvazuplohovnim i protivpešadijskim orižjem", molio osam ili devet godina.

"Videli ste 'Malog Miloša' kako je jednokratnim, raketnim bacačima 'Zoljama' sve pogodio. Dobro je da to sve vidimo, jer moramo brzo da radimo, da napredujemo jer je važno da u svakom trenutku zemlju zašitimo i sačuvamo, kao i što više ljudskih života sačuvamo", istakao je predsednik.

UTVA će morati da pravi bespilotne letelice, rekao je on dodajući da se nada da će od aprila krenuti serijska proizvodnja.

"Naručili smo mnogo dronova kamikaza, i počinjemo sada da ih pravimo. Verujem da ćemo sa privatnim sektorom moći, ako se sve to 'utegne' i popravi napravimo dobru saradnju i dobar posao za našu vojsku", zaključio je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()