Učenike već od petka čeka novi predmet u školama, UNA proverava kako će izgledati nastava

Koje su to novine i šta one podrazumevaju

Autor: Dušan Ivković
24.08.2023. 18:18
  • Podeli:

Stara umotvorina kaže da osnovno vaspitanje i kultura svakog od nas potiče iz kuće. Međutim, posle tragedije koja je obeležila kraj prethodne školske godine, iz Ministarstva prosvete su odlučili da na tu temu treba da se priča i u drugoj kući đaka - u školi. Zato će osnovce, koji se za nekoliko dana vraćaju u školske klupe, dočekati sasvim novi predmet - Vrline i vrednosti kao životni kompas. Ipak, o ovom projektu Ministarstva, nedelju dana pred početak školske godine, ne zna se puno.

"Za novi predmet smo saznali kada i svi, iz sredstava javnog informisanja, dakle juče kada se to pojavilo u medijima. Znamo da se radi o
jednom novom predmetu, izbornom predmetu koji će biti u ponudi za više razreda osnovnih škola, i ono što sam uspeo da razaznam iz onoga što sam juče uspeo da vidim i pročitam jeste predlog da rad na tim časovima obavljaju pedagozi i psiholozi", kaže za UNU Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Vrline i vrednosti treba da podstiču empatiju kod dece, podstaknu ih na humanitarni rad i volontiranje, i koliko god to na papiru lepo zvučalo, mnogo je nejasnoća.

"Ko će da ga ima, ko će to da plati, imamo li mi dovoljno stručnih ljudi da to iznesemo, ako nam psiholozi i pedagozi rade časove, ko će da radi onaj opšti obuhvat na nivou škole? Znači hiljadu pitanja bez odgovora, zapravo to što smo dobili je jednako kao i one smernice odnosno paučina", kaže za UNU Kokot.

Predlog za ovaj predmet tek treba da bude usvojen, međutim ukoliko se usvoji i u rekordnom periodu, nameće se pitanje da li ima dovoljno vremena da se nastava za njega pripremi?

"Kako može jedan predmet za koji smo čuli sedam dana pred početak školske godine da se nađe u kalendaru a da ne znamo ni ko će da ga predaje, ni po kakvim programima, mislim to je neozbiljno i neozbiljan pristup obrazovanju. Da li to može da se uradi na silu? Pa može, sve može u ovoj zemlji da se napravi pa bi verovatno moglo i to", napominje Kokot za UNU.

Na ulici su pak, mišljenja različita. Dok jedni smatraju da bi se nastava iz ovog predmeta mogla realizovati, drugi smatraju da se vrline ipak nose - iz kuće.

Šturim planom Ministarstva, iz Vrednosti i vrlina neće postojati kontrolni, neće postojati ocenjivanje, neće postojatiknjige niti klasična nastava. A  šta će postojati i da li će ideja zaživeti, otkriće nam vrlo brzo prvo školsko zvono. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()