Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena posthumno su odlikovani fudbaler Siniša Mihajlović i kompozitor i muzičar Kornelije Kovač

15.02.2023. 12:39
  • Podeli:

Ceremonija dodele odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije, koja se održava u Predsedništvu Srbije, počela je intoniranjem himne "Bože pravde". Svečanosti, pored predsednika Aleksandra Vučića, prisustvuju premijerka Ana Brnabić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Dodelom odlikovanja na Sretenje, Srbija svedoči da ne zaboravlja prijatelje države, a to su svi oni koji su nešto učinili za državu i građane. Bez vas, Srbija ne bi bila prosperitetna država. Vi koji ste zaslužili odlikovanja u vas su uprete oči građana, nosite veću odgovornost nego oni koji ih nemaju", poručio je Vučić u obraćanju okupljenima.

Predsednik je poručio da smo 1804. pod vođstvom Karađorđa krenuli u avanturu stvaranja moderne srpske države, ali da od  Miloša Obrenovića na ovamo nikada nismo dozvolili avanturistima da nam državu ukinu i unište.

Prema njegovim rečima, otadžbina nije ni tlo, ni pleme, niti jezik, već kolektivni duh jednog naroda, proizvod zajedničke prošlosti, istorije, zajedno podeljenih sreća i nesreća, pobeda i poraza.

"Među vama nagrađenima ima Srba, ali i onih koji to nisu, ali su dali veliki doprinos Srbiji čineći dobro našoj kulturi i državi. Želimo da vam iskažemo još jednom svoju naklonost i divljenje i zahvalnost", istakao je Vučić.

Posthumno odlikovani Siniša Mihajlović i Kornelilje Kovač

Među dobitnicima ovogodišnjih državnih priznanja povodom Dana državnosti Srbije, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena posthumno je odlikovan slavni fudbaler Siniša Mihajlović, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane, i postignute rezultate u oblasti sporta. Istim ordenom posthumno je odlikovan kompozitor i muzičar Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Glumica Radmila Živković dobila je Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume.

Zlatnu medalju za zasluge dodeljen je operskom pevaču Željku Lučiću za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umetnosti.

Baletski igrač Konstantin Kostjukov dobio je Zlatnu medalju za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti.

Glumcu Lazaru Ristovskom dodeljen je Orden Karađorđeve zvezde za naročite zasluge i uspeh u javnim i kulturnim delatnostima.

Sretenjski orden prvog stepena dobio je profesor dr Milovan Bojić za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.

Ričard Grenel odlikovan za istaknute zasluge

Ordenom Srpske zastave prvog stepena nagrađen je Ričard Alen Grenel, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i Sahil Babajev za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Azerbejdžan.

Orden Srpske zastave prvog stepena dodeljen je i nekadašnjem beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i verske saradnje.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Vukov sabor u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej Niš, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Sretenjski orden trećeg stepena dodeljeni su Etnografskom institutu SANU, Institutu za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić, Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorištu lutaka "Pinokio", Klinici za digestivnu hirurgiju – Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Sretenjski orden trećeg stepena dodeljen je Gimnaziji "Veljko Petrović" iz Sombora, OŠ"Vuk Karadžić" iz Sočanice i OŠ "Miladin Mitić" iz Lapljeg Sela i Gimnaziji "Žarko Zrenjanin" iz Vrbasa.

Istim ordenom nagrađeni su i filmski festivali - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma "Martovski festival" i Filmski festival u Sopotu.

Zlatna medalja za zasluge

Streljačkom savezu Srbije, Društvu matematičara Srbije, Fondu za inovacionu delatnost, diplomati Živadinu Jovanoviću, fizičaru Jakši Vučičeviću, dirigentu Bojanu Suđiću i modnoj kreatorki Verici Rakočević, dodeljena je Zlatna medalja za zasluge.

Biblioteka Matice srpske dobila je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja.

Isto priznanje dobila je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 100 godina postojanja.

Tim ordenom nagrađen je i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara.

Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Jugoslovensko rečno brodarstvo a. d. Beograd povodom 130 godina uspešnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu "Milovan Milovanović" Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()