Vukovci omanuli prilikom upisa: Đaci iz ovih škola najbolje uradili prijemni na Medicinskom

Najviše kandidata koji su polagali prijemni na Medicinskom fakultetu došlo je iz Desete beogradske gimnazije, njih 35, a prijemni je položilo 30 kandidata

21.07.2024. 16:48
  • Podeli:
Tan2023-06-2711065276_9 prijemni, fakultet, brucoši zoran žestic-64b651ebeabac.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ove godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu na prijemni je izašlo 995 kandidata, a prijemni je položilo 558 kandidata. Zapravo njih 437 nije imalo dovoljan broj bodova na testovima iz biologije i hemije, te nisu mogli da upišu medicinu. Limit koji mora da se ostvari na prijemnom je 31 bod, svi koji su ostvarili manje bodova pali su na ispitu.

Interesantno, da je među kandidatima bilo 209 vukovaca, a njih 36 nije položilo prijemnio. Imali su maksimalan broj bodova iz srednje škole (40), ali na prijemnom su imali manje od 31 bod, što automatski znači da ne mogu da upišu medicinu.

Deseta, Treća gimnazija, Užička gimnazija

Profesor Dušan Popadić, prodekan za nastavu na Medicinskom fakultetu u Beogradu kaže da uspeh iz srednje škole u konačnom rangiranju kandidata „znači mnogo, ali da ne garantuje ništa“.

„Ukoliko kandidat ne položi prijemni ne može da se upiše na Medicinski fakultet bez obzira što ima 40 bodova iz škole. Imali smo kandidate koji su na prijemnom ostvarili 30 bodova i imali 40 bodova iz srednje škole, što je u ukupnom zbiru 70 bodovo. Međutim nisu mogli da upišu fakultet, jer nisu položili prijemni. Sa druge strane imali smo pet, šest kandidata koji su položili prijemni, imali manje od 70 bodova u ukupnom zbiru i upisali su fakultet kao samofinansirajući studenti“, objašnjava prof. Popadić za Euronews Srbija.

On je uradio detaljnu analizu upisa i kaže da najviše budućih brucoša Medicine dolazi iz gimnazija i da su vukovci ipak pokazali najviše znanja na prijemnom ispitu. Na ovom fakultretu u prvom upisnom roku skoro su popunjena sva mesta.

Ostalo je mesta za osnovne akademske studije sestrinstva i na budžetu i na samofinasiranju. Takođe, pet mesta je rezervisano za drugi upisni rok za kandidate koji su završili srednju školu u inostranstvu, a inače su državljani Srbije. Ostalo je i mesta za studije na engleskom jeziku.

Najviše kandidata

Najviše kandidata koji su polagali prijemni na Medicinskom fakultetu došlo je iz Desete beogradske gimnazije, njih 35, a prijemni je položilo 30 kandidata. Sledi Treća beogradska gimnazija iz koje je konkurisalo 26 kandidata, a indeks fakulteta dobilo je njih 24.

Međutim, ako se kao parametar posmatra prolaznost, najuspešniji su kandidati iz Treće gimnazije, jer je 92 odsto položilo prijemni. Iz Devete je prolaznost 85 odsto, ali su oni imali više poena na prijemom nego učenici koju su završili Treću, a vukovci iz Desete su imali više poena na prijemnom nego oni iz Treće. Popadić navodi da su kandidati koji dolaze iz ovih gimnazija drastično bolji od ostalih.

Prethodnih godina najbolje kandidate na Medicinskom fakultetu davala je Užička gimnazija. Prof. Popacić kaže da su i ove godine kandidati iz te škole bili dobri, ali ne i najbolji.

„Od gimnazija u unutrašnjosti Srbije najbolji kandidati su nam došli iz gimnazija u Jagodini, Loznici, Čačku, Smederevu. Od beogradskih gimnazija to su Treća, Deveta, Deseta gimnazija“, naveo je Popadić.

Što se tiče srednjih stručnih škola po uspehu prednjače bivši učenici Medicinske škole u Kraljevu, gde je prolaznost 80 odsto, zatim Medicinske škole u Šapcu (prolaznost 75 odsto) i u Valjevu (prolaznost 60 odsto).

Bivši učenici srednjih stručnih škola iz unutrašnjosti bili su uspešniji od đaka koji su došli iz beogradskih medicinskih škola. Od beogradskih škola najbolje su pokazali oni koji su završili Zubotehničku školu (prolaznost 38 odsto) i Medicinsku školu „Beograd“ (prolaznost 35 odsto).

Više devojaka nego mladića

Analiza je pokazala da se ove kodine na Medicinski fakultet prijavilo tri puta više devojaka nego mladića. Mladići su bili uspešniji na prijemnom, te je taj odnos u konačnom rangiranju bio dva prema jedan u korist žena.

„Prijemni je polagalo 266 muških i 729 ženskih kandidata. Prolaznost kod mladića je 62,8 odsto, a kod devojaka 53,6 odsto“, naveo je Popadić.

U proseku kandidati su iz srednje škole nosili 38 bodova (prosek 4,75), pri čemu je prosek za momke bio 37,5, a za devojke 38,6.

Na svim državnim fakultetima ove godine prijavilo se manje kandidata nego prethodnih. Prof. Popadić kaže da je prošle godine na Medicinskom fakultetu prijemni polagalo 1.058 kandidata, a ove godine 995.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()