Zabrinjavajuće prognoze za Srbiju: UNA pita - da li će u budućnosti biti duplo manje dece nego starih?

Demografska prognoza Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da će 2052. godine Srba biti oko 5,2 miliona, što je za milion i po manje od onoga koliko nas je bilo pre dve godine.

Autor: Lena Sladojević
21.10.2024. 16:34
  • Podeli:

Prema prognozi Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji će za 30 godina živeti milion i po stanovnika manje. I ne samo to. Kako se moglo čuti u emisiji 'Podne' UNA televizije, starijih od 65 biće dvostruko više nego dece do 14 godina. Pojedina mesta izgubiće i do polovine svih svojih stanovnika.

Demografska prognoza Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da će 2052. godine Srba biti oko 5,2 miliona, što je za milion i po manje od onoga koliko nas je bilo pre dve godine. Uprkos svim kampanjam i pored svih apela, prošle godine rođene su samo 61.052 bebe, što je najmanje u novijoj istoriji Srbije.

"Spisak faktora je jako dugačak, od kultoroloških do finansijskih i na tome se centriraju neka objašnjenja dugoročnog pada fertiliteta koji je u Srbiji unazad 70 godina, ispod nivoa koji je potreban za obnovu generacija. Dakle od sredine 1950. do ovamo nijedna generacija Srba, odnosno građana Republike Srbije nije ostvarila prostu reprodukciju da generacija dece bude podjednaka kao generacija roditelja. Dakle smanjujemo se biološkim putem već 70 godina", kazao j prof. Petar Vasić ispred Odseka za demografiju Geografskog fakulteta.

Prema istraživanju Krovne organizacije mladih, skoro polovina anketiranih od 15 do 30 godina rekla je da želi da se odseli iz Srbije, dok 14 odsto zna da sigurno neće napustiti zemlju.

"Mi kada pitamo mlade zašto žele da ostanu u zemlji šta je ono što ih vuče da ne odu nikad, oni kažu da su to porodica prijatelji ljubav prema zemlji. Toga ne manjka nam ljubavi, prema svojim zajednicama, prema svojim opštinama tamo gde smo rođeni, ali svakako želimo da tu gde živimo imamo neki uticaj kako će taj život izgledati", rekla je Milica Borjanić ispred Krovne organizacije mladih.

Prema prognozi, za 30 godina Kikinda će izgubiti polovinu stanovništva, a Subotica trećinu. Za manje od 30 godina, mnogi gradovi u Srbiji, po brojnosti stanovnika, poput Nove Varoši, svešće se na - sela. Očekuje se da će za 30 godina skoro pola Srbije živeti u pet gradova - u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Kragujevcu i Nišu. 

"Ukoliko se ozbiljnije i sistematskije ne bude radilo na ravnomernom, regionalnom razvoju, stanovništvo će nam se zaista urušiti kao u neku crnu rupu", istakao je Vasić.

Projekcija Zavoda za statistiku predviđa i produženje životnog veka za oko šest godina, pa bi žene 2052. godine u proseku trebalo da žive 79 , a muškarci 84 godina.

Celo gostovanje profesora Petra Vasića i Milice Borjanić u emisiji 'Podne' možete pogledati u video snimku na početku teksta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()