Zajednički frižider u Zemunskom parku: Hrana za one koji nisu u mogućnosti da je priušte

Cilj akcije je, ističu njene pokretačice, da spoje one koji imaju malo sa onima koji imaju više – kako bismo svi imali dovoljno

Autor: Kristina Koturanović
11.03.2023. 19:05
  • Podeli:
Zajednički frižider_Foto UNA-640ccd9b0922c.webp Foto: UNA

U zemunskom parku postavljen je zajednički frižider, koji predstavlja ekološku i humanitarnu inicijativu za sve one kojima je potrebna hrana, a nisu u mogućnosti da je priušte.

U vreme kada se, sa jedne strane, dešava masovno bacanje hrane koje postaje ozbiljan društveni, ekonomski i ekološki problem, a sa druge strane postoji veliki broj onih koji gladuju, tri devojke našle su način da bar probaju da donekle reše taj problem.

"Ja sam Emilija Bojić i zajedno sa Tamarom Stojković sam pokrenula ovu inicijativu. Pridružila nam se i Sara Trajković, tako da trenutno radimo na tome da postavimo što više frižidera u Beogradu. Trudimo se i da ih postavimo i u drugim gradovima, kako bismo smanjili otpad hrane i pomogli svojim sugrađanima. Udružili smo se sa Crvenim krstom Zemun, kao i sa Bankom hrane koja svakog dana dostavlja hranu u frižider", kaže za UNU koosnivač inicijative Zajednički frižider Emilija Bojić.

Ideja je da se, umesto što se baca, hrana ostavi baš u ovaj frižider.

"Naša ciljna grupa jesu zapravo socio-ekonomski ugroženi građani, ali naravno svi su slobodni da dođu i da uzmu šta god im je potrebno, u kojim god količinama, svakoga dana ovde kod zgrade Crvenog krsta Zemun. Takođe, građani mogu u istom periodu da dođu i ostave svoje viškove hrane, tako se otarase otpada hrane koji negativno utiče na klimu, a i u isto vreme pomognu nekome", ističe Tamara Stojković.

Zajednički frižider za gladne u Beogradu postavljen je na javnom mestu, otvoren je 24 časa i dopunjava se svakodnevno.

"Zajednički frižider se trenutno nalazi na dve lokacije. Jedna je Studentski trg 18, a druga je ovde gde smo mi sada, pored zgrade iza nas, a u Zemunskom parku, gradskom parku Zemun. Inače broj ulice Savska 2. Trenutno su oba frižidera otvorena 24 sata. Mi se trudimo da pratimo situaciju oko frižidera, kako on raste", objašnjava Trajković.

Kako kaže, ciljevi ove akcije su pomoć kampanjama u zelenom poslovanju, da pokažu kako izgleda dobar socijalni uticaj i da spoje one koji imaju malo sa onima koji imaju više – kako bismo svi imali dovoljno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()