Zašto Novosađani protestuju protiv izgradnje mosta na Šodrošu?

Zašto je jedan deo građana protiv izgradnje mosta i kakva je situacija na Šodrošu u danima kada su započeti radovi na raščišćavanju terena, slušamo u priči Milijane Mićunović.

Autor: Milijana Mićunović
20.10.2022. 19:21
  • Podeli:

Šodroš - četiri kilometra od Novog Sada, prirodna oaza i dom mnogih ptica. Šta ovo mesto znači Novosađanima? Šta za Novosađane znači Šodroš?

Novosađane, prema našoj anketi, Šordoš podseća na detinjstvo, zimsko klizanje i letnje plivanje, na prirodu.

11. jun 2022. posečeno je prvo stablo na Šodrošu – rukavcu Dunava koji razdvaja Ribarsko i Kameničko ostrvo u Novom Sadu. Toga dana, aktivisti su odlučili da naprave Šodroš survajver kamp.

"Jednostavno ne damo. Ja ne želim da se šetam betonom, ne želim tu betobnsku promenadu, ne želim da vidim drveće u saksijama, apsolutnbo ne. Hoću da ostane ovo ovako kako je bilo - netaknuto", kaže Katarina Krompić, aktivistkinja.

U julu je usvojen Generalni urbanistički plan kojim je i zvanično ucrtana izgradnja četvrtog mosta na Dunavu nedaleko od Šodroša. Kako se navodi u nacrtu, taj predeo će dobiti „kvalitetan izlazak na reku, sa raznovrsnim sportsko-turističkim sadržajima", kao i „kompleks sa stambenim i poslovnim sadržajima". Prema tvrdnjama gradonačelnika Novog Sada za ovaj projekat izdata je i građevinska dozvola Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastruktru i radovi na ovoj javnoj površini u skladu su sa svim aktima.

"Urađen je eloborat procene uticaja životne sredine gde nije stigla nijedna primedba za tender. Od 15.000 primedbi, niko nije stavio primedbu za most. Što bi neko uništavao to prirodno okruženje? Drveće je već posečeno, što oni navode kao problem. Imate činjenicu da grad čeka taj most 71 godinu. U tom periodu je nešto izraslo gde treba da bude most. Da li to znači da sada ne treba da gradimo most?", ističe Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

U proteklih nekoliko dana, protesti na ovoj lokaciji su eskalirali. Radnici kineske kompanije i policija u opremi za razbijanje demonstracija došli su u Šodroš survajver kamp.

"Nama nije u interesu da imamo okršaj sa policijom. Ono što nama smeta jeste način na koji se ovaj projekat sprovodi. Da je potrebno da bude daleko više transparentno i mislim da sa pravom sumnjamo da je ovaj most koruptivni projekat, jer mu je cena skakala munjevitom brzinom i mislim da je trojanski konj za Novi Sad na vodi", kaže Brajan Brković, aktivista.

"Ko ima bilo šta protiv izgradnje mosta? Novom Sadu treba most, ali ne na ovom mestu. Dajte da nam kažu, sigurno postoji bolja lokacija, a ne preko jedne zaštićene oaze", kaže Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista.

"Koje je onda rešenje? Oni neće da se povuku? Povući će se. Ovako ili onako. Pa da li mislite stvarno da neko može da zaustavi izgradnju mosta? Da li mislite da će država da kapitulira pred 40 ekstremista?", kategoričan je gradonačelnik.

Do 2030. će se u okviru ovih prostora nalaziti šetališta, ozelenjene površine, biciklističke staze, stambeni objekti, ali i novi most. Međutim, do tada ostaje da vidimo da li će zaista država kapitulirati pred, kako kaže gradonačelnik, ekstremistima, ili će oni pobediti. Već za vikend su najavljeni novi protesti.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()