Zašto se ženama - žrtvama nasilja ne veruje na Balkanu?

"Ne veruje se jer je ovde takav mentalitet da je muškarac uvek u pravu, da su žene krive za sve, da daju povod"

09.10.2022. 09:40
  • Podeli:

Policija, tužilaštvo i sudovi efikasno reaguju kada je reč o trgovini drogom. Međutim, njihova profesionalnost zakaže kada se u predmetu nađe žena žrtva nasilja. Una je proveravala zašto je pravosuđe, ne samo slepo, nego i gluvo na te vapaje.

"Zato što je ovde Balkan još uvek i žena je ipak u potčinjenom položaju u odnosu na muškarca". 

"Ne veruje se jer je ovde takav mentalitet da je muškarac uvek u pravu, da su žene krive za sve, da daju povod".

"Pa verovatno ne veruju pravosuđu čim dođu tamo njih ponižavaju, na neki način. Barem ja tako mislim, tako sam čula.

"U većini slučajeva slučajeva treba verovati ženama".

"Centar za socijalni rad ne radi svoj posao, čim žena prijavi jednom znači to je to, premda oni onda ne veruju, puste to tako da ide dalje, a ujedno i policija".

"Svima sam rekla da će ovo da se desi, ja pričam i niko mi ne veruje" - ispred Centra za socijalni rad u Vršcu rekla je Suzana Budimirović, majka trogodišnje devojčice Petre, koju je udavio otac. 

Advokat Božo Prelević kaže da se prečesto dešava da institucije zakažu kada žene prijave nasilnike.

"Recimo, kada žena prijavi da je ona ugrožena i da se ona boji da će muž nešto da joj uradi, prvo pitanje koje će da dobije u policiji "Da li vam je nešto uradio?". Nažalost sistem funkcioniše od momenta kada on nešto uradi", kaže advokat.

Kako objašnjava, ovakve prestupe čine i oni koji imaju biografiju bez kriminalnog dosijea.

"Ja sam imao priliku da to gledam kao sudija, zatim kao ministar policije, a onda i kao advokat i moram da vam kažem da se ovde nikome ne veruje kada su žrtve nasilja i da je to jedna od prvih pogrešnih premisa i to mora jasno da se definiše. Mi živimo u zemlji nasilja."

Najvažniji korak ka rešenju ovog problema pre svega je verovati žrtvama nasilja, kako mi kao društvo, tako i institucije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()