Završen protestni skup prosvetara u Beogradu: Ovo su zahtevi ljudi koji nam obrazuju decu

U organizaciji četiri prosvetna sindikata, u nekim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od jutros je obustavljena nastava

16.09.2024. 13:45
  • Podeli:
protest prosvetnih radnika, prosvetara - 16 sept 2024 - R.Z. ATAImages 16, septembar, 2024-66e81772deaa5.webp Foto: R.Z./ATAImages

Protestni skup radnika zaposlenih u prosveti u parku Manjež u Beogradu koji je počeo danas u podne završen je, a saobraćaj u Nemanjinoj ulici, ispred Ministarstva prosvete je normalizovan.

Predstavnici četiri sindikata u prosveti, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Gradskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti Srbije ponovili su svoje zahteve, a osnovni koji traže od Vlade je da se njihove plate povećaju toliko da dostignu republički prosek, kao i da povećanje plate bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti, za nastavni i nenastavni kadar.

Takođe traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Prosvetari traže i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da je Vlada predložila da najveće povećanje u javnom sektoru bude upravo u prosveti, što je za 50 odsto više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru i da su očekivanja sindikata da početna plata u prosveti bude koliko i prosečna zarada na repuličkom nivou, sa predloženim povećanjem i moguća. 

"Povećanje koje će uslediti januara sledeće godine, 50%  je više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru, računajući i vojsku, i policiju, i zdravstvo, i administraciju, komunalne službe, kako god. Za 50% veće povećanje ili najveće povećanje za 2025. godinu mi smo predvidali upravo za prosvetne radnike", rekao je Vučević.

Vučević je, povodom jednog od zahteva prosvetnih radnika, rekao i da će doći do izmene krivičnog zakona kojim će prosvetni radnici biti dodatno zaštićeni. 

"Idemo u izmenu krivičnog zakona. Prosvetni i zdravstveni radnici će biti posebno tretirani, odnosno posebno će biti inkriminisana dela napada na prosvetne i zdravstvene radnike", rekao je on.

U organizaciji četiri prosvetna sindikata, u nekim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od jutros je obustavljena nastava.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()