Završena analiza vode na Štrandu nakon izlivanja naftne mrlje

Kupanje na Štrandu bilo je zabranjeno od 19. juna

21.06.2023. 16:19
  • Podeli:
NoviSad_Dunav_Foto Pixabay-64906d893e5db.webp Foto: Pixabay

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je danas da je voda u Dunavu kod Štranda hemijski ispravna.

„U izveštaju Instituta, navodi se da je na osnovu rezultata fizičko-hemijske analize voda umerenog hemijsko-ekološkog statusa, da odgovara propisanim zahtevima za treću klasu povšinske vode, te se voda može korisititi za kupanje i rekreaciju“, saopštava JKP „Gradsko zelenilo“.

Podsetimo, kupanje na Štrandu bilo je zabranjeno od ponedeljka, 19. juna, zbog izlivanja naftnog derivata u reku.

Mrlja, nastala od curenja 35.000 litara pogonskog dizela iz rezervoara bugarskog broda primećena je u Novom Sadu u ponedeljak. Do izlivanja je došlo uzvodno oko 1.287 kilometra, iznad Čelareva, ka Bačkoj Palanci.

Zbog izlivanja je priveden i bugarski državljanin, kapetan broda. Sumnjiči se za krivično delo zagađenje životne sredine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()