Zima ili odustajanje: Za trećinu smanjen broj migranata na balkanskoj ruti

Od početka godine do novembra preko balkanske rute u EU ilegalno ušlo 98.600 ljudi

12.12.2023. 14:59
  • Podeli:
migranti mup srbije-653d4b785a617.webp Foto: MUP Srbije

Broj protivzakonitih prelazaka granice u EU od početka godine do novembra preko takozvane balkanske rute smanjen je za 28 odsto, što je najdrastičnije smanjenje na godišnjem nivou, saopštila je Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks.

U saopštenju se navodi da je od početka godine do novembra preko balkanske rute u EU ilegalno ušlo 98.600 ljudi.

Prema podacima Fronteksa, ukupan broj ilegalnih ulazaka u EU u prvih 11 meseci ove godine premašio je 355.300, što je najviše od 2016. godine.

"Tokom godine zabeležen je značajan porast broja iregularnih prelazaka granice, koji je u prvih 11 meseci uvećan za 17 odsto na više od 355.300. Ovaj broj veći je od onog koji je zabeležen tokom cele prošle godine i najveći je od 2016. godine", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je generalno povećanje podstaknuto uglavnom dolaskom migranata bez dokumenata iz centralnog Sredozemlja, preko rute koja je i dalje najprometnija za migrante. Svaki drugi prelazak granice EU registrovan je upravo preko te rute.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()