Zimi nije kraj: Meterolog Todorović najavio još jedan hladan talas u martu

Prema njegovoj prognozi, Vranje, Leskovac i druga mesta na jugu neće videti snega ovih dana.

25.02.2023. 15:48
  • Podeli:
sneg, zims, hladnoća, snijeg, Pixabay-1668251996374.webp Foto: Pixabay

Velika temperaturna razlika između severa i juga obeležila je današnji dan, a prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, sever zemlje kao i severozapad može očekivati sneg kao i jugozapad, nešto malo u centralnim delovima zemlje, uključujući i Beograda.

Prema njegovoj prognozi, Vranje, Leskovac i druga mesta na jugu neće videti snega ovih dana.

Nedeljko Todorović ocenjuje da je februar bio natprosečno topao, malo je bilo padavina, ali će to danas i sutra malo da se nadoknadi. Tako će kad se završi i utorak kao poslednji dan ovog meseca biti verovatno dostignute neke prosečne vrednosti.

"Najzanimljivije u toj situaciji je da će biti svih vrsta padavina, znači i kiše i snega, a i ledene kiše. Taj hladan vazduh se kao klin u plitkom sloju premešta ka jugu, a na visini ostaje topliji vazduh i to su onda  povoljni uslovi da ponegde bude i ledene kiše a to je pre svega centralni, eventualno malo zapadni, čak možda i istočni deo Srbije", objašnjava Todorović.

Sledeće sedmice bi, navodi ostalo prohladno vreme sa temperaturama od pet do deset stepeni, a noću možda negde minus jedan. Sneg bi se možda u nižim predelima zadržao nekoliko dana, a na planinama će ostati do polovine marta.  

Todorović ukazuje i da ovo nije pozdrav zimi i da su dugoročne prognoze veliki izazov.

"Ja mislim da će verovatno negde sredinom marta opet da bude ovako jedna epizoda od dva dana zahlađenja. Hoće kiša, hoće sneg kao granični slučaj. U planinskim predelima biće još snega, ali daleko smo da garantujemo da još neće biti snega", zaključuje Nedeljko Todorović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()