Zvanično se završava nastava: Kako će izgledati kraj školske godine i šta je sa ekskurzijama?

Vest o završetku školske godine definitivno je iznenadila kako roditelje i učenike tako i prosvetne radnike

Autor: Kristina Koturanović
05.06.2023. 19:34
  • Podeli:

Vlada Srbije je, zbog svih tragedija koje su se dogodile, odlučila da se u svim osnovnim i srednjim školama školska godina završi sutra. Ipak, ostavlja se mogućnost da za učenike koji to žele, učionice budu otvorene do 20. juna.

Kako će izgledati kraj školske godine, na koji način će ocene biti zaključene, šta će biti sa ekskurzijama i kako će sve to uticati na učenike?

Prilično napeto, dinamično i na neki način komplikovano - tim rečima Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija opisuje kraj školske godine.

"Sada se očekuje praktično da za ova dva dana zaključimo ocene, da predložimo zaključne ocene, a onda učenici koji žele da poprave mogu to da urade do 20. juna. Naravno to je stvorilo različita tumačenja i kod roditelja i kod učenika. Učenici sada misle da mogu da poprave po dve ocene, maltene celu godinu da poprave tim odgovaranjem, što svakako nije slučaj. Posle 20. juna odeljensko veče, što je u skladu sa Zakonom, verifikuje te ocene, odnosno završni uspeh za učenike", pojašnjava Markov.

Markov smatra da je različito tumačenje dopisa u kom piše da učenici koji su između dve ocene da im se na neki način progleda kroz prste - stvorilo zabrinutost kod mnogih.

"Što se tiče ekskurzija - uputstvo je takvo da se one redovno realizuju. Dakle, nema nikakvih smetnji da budu realizovane tako da oni učenici koji nisu išli - nema ih mnogo, ali ima ih svakako u pojedinim školama, dakle oni će redovno otići na ekskurzije", kaže Markov.

Postavlja se pitanje kako će sve to uticati na učenike.

"S obzirom da je korona bila dve godine i da su oni imali toliko izmenjenih časova, da li je onlajn, da li je nastava u školi, da li je nešto mešovito - oni su i više navikli na sve to. Nije da će ih sad ovo toliko pogoditi, smatram da ih je više potresao sam događaj koji se dogodio u Ribnikaru i izazvao veći strah, nego ovo sad šta će biti sa ocenama i sa krajem koji je sutra", kaže psihoterapetu Dragana Ivanović.

Vest o završetku školske godine definitivno je iznenadila kako roditelje i učenike tako i prosvetne radnike. Da li je takva odluka bila ispravna ili ne - vreme će pokazati.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()