Borelj: Zemlje EU spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini

Glavni fokus razgovora odbrambenih lidera NATO i 50-ak zemalja biće odluka o tome da li će Nemačka dozvoliti isporuku tenkova 'leopard 2' Ukrajini

20.01.2023. 14:05
  • Podeli:
Tenk_Leopard 2_Nemačka_Bundesver_Foto Reuters-63caa83616f20.webp Foto: Reuters

Pojedine evropske zemlje spremne su da pošalju teške tenkove Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, dodajući da očekuje da će odluka o tome biti doneta na sastanku ministara odbrane u američkoj vazdušnoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj.

"Mislim da su Ukrajini potrebni ofanzivno oružje i teški tenkovi koje je tražila. Neke od evropskih zemalja su spremne da im to i pošalju", rekao je Borelj novinarima u Madridu, prenela je agencija Rojters.

NATO i odbrambeni lideri 50-ak zemalja sastaju se danas u Ramštajnu, a glavni fokus razgovora biće to da li će Nemačka dozvoliti isporuku Ukrajini tenkova "leopard 2" koje koriste vojske širom Evrope. Borelj je naglasio da će u toj diskusiji učestvovati i zemlje članice EU.

On je ukazao da Ukrajina mora da dobije pomoć u oružju, ne samo da bi odbila ruske napade, već i da bi povratila okupirane teritorije, preneo je Rojters. Ukrajinske vlasti prethodno su saopštile da, na današnjem sastanku, očekuje odluku NATO i drugih zemalja o upućivanju velike vojne pomoći.

Međutim, španska ministarka odbrane Margarita Robles, koja ne prisustvuje razgovorima u Ramštajnu, novinarima je rekla da ne očekuje da će na sastanku biti donete bilo kakve političke odluke o isporuci tenkova Ukrajini.

"Ovo nije sastanak da bi se bilo šta odlučivalo, to je tehnički sastanak koji se održava periodično svakog meseca, radi procene trenutnih potreba Ukrajine", rekla je Robles, napominjući da Španiju na tom sastanku predstavljaju visoki vojni zvaničnici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()