Dogovoren okvir za pregovore Ukrajine i Moldavije sa EU: Prve konferencije 25. juna

Zemlje EU odlučile su 14. decembra da počnu pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju Evropskoj uniji

15.06.2024. 08:04
  • Podeli:
Ukrajina EU pixabay-666d2ece4b007.webp Foto: Pixabay

Stalni predstavnici zemalja Evropske unije dogovorili su danas pregovarački okvir o pristupanju Ukrajine i Moldavije tom bloku, a prve međuvladine konferencije biće sazvane 25. juna, objavilo je danas na platvormi X belgijsko predsedništvo EU.

"Stalni predstavnici postigli su načelni dogovor o okviru za pristupne pregovore između Ukrajine i Moldavije. Belgijsko predsedništvo će sazvati prvu međuvladinu konferenciju 25. juna“, navodi se u objavi.

Zemlje EU odlučile su 14. decembra da počnu pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju Evropskoj uniji, a mađarski premijer Viktor Orban je na početku glasanja napustio salu, čime je omogućio da odluka bude doneta jednoglasno. 

Evropska komisija je prošle nedelje saopštila da Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU.

Sve države članice EU moraju jednoglasno da se slože da započnu pregovore, a Belgija, koja predsedava EU po principu rotacije do kraja juna, pravi aranžmane za međuvladine konferencije sa Ukrajinom i Moldavijom koje će se održati 25. juna u Luksemburgu, ukoliko bude jednoglasna podrška.

Podrška svih 27 država EU nije zagarantovana jer Mađarska, koja održava bliske veze sa Rusijom i koja je kritikovala kandidaturu Ukrajine za članstvo, sumnja u procenu Komisije da je Ukrajina spremna i želi da vidi još neke stavke u pregovaračkim okvirima.

Belgija i EK žele da postignu dogovor u junu, pre nego što Mađarska preuzme šestomesečno rotirajuće predsedavanje 1. jula, jer diplomate EU očekuju da će Budimpešta odložiti ceo proces do 2025. godine.

Kijev je podneo zahtev za članstvo u EU nekoliko nedelja nakon ruske invazije u februaru 2022. i dobio je status kandidata četiri meseca kasnije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()