Kakav je kvalitet života u EU: Hrvatska uhvatila zalet, ali i druge komšijske zemlje ne zaostaju

Ipak, Hrvatska je i po kvalitetu života među članicama Unije u kojima je zadovoljstvo građana najslabije, pokazuje istraživanje Eurostata.

15.12.2022. 09:09
  • Podeli:
zadovoljni ljudi_PIXABAY-639a43024ec90.webp Foto: Pixabay

Hrvatska je među članicama EU u kojima je prošle godine najviše poraslo zadovoljstvo kvalitetom života, pokazalo je novo istraživanje Eurostata.

Prema tom istraživanju, prosečna ocena kvaliteta života u Hrvatskoj prošle godine porasla za 0,5 poena u odnosu na poslednje takvo istraživanje iz 2018. godine.

Veći rast rejtinga kvaliteta života imala je samo Litvanija, za 0,6 poena.
 

Ukupni kvalitet života u Hrvatskoj prošle godine je ocenen sa 6,8. Istu ocenu kvalitetu života dali su i stanovnici Francuske i Kipra.

U Hrvatskoj se bolje živi nego u Mađarskoj, ali slabije nego u Sloveniji 

Hrvati su, prema rezultatima istraživanja evrostatičara, zadovoljniji životom od Mađara. U Mađarskoj je kvalitet života ocenjen sa 6,5, što je jedna od najnižih ocena u EU.

Uprkos tome, kvalitet života u Hrvatskoj i dalje je ocenjen kao jedan od najnižih u EU. Osim Mađara, samo su Letonci i Bugari nezadovoljniji od nas, pokazuju podaci Evrostata.

Hrvatska po kvalitetu života značajno zaostaje za Slovenijom, čiji su stanovnici uslove u kojima žive ocenili sa 7,5.

Ocena kvaliteta života u Hrvatskoj niža je od proseka Unije, u kojoj su uslovi života ocenjeni sa 7,2.

Najzadovoljniji Austrijanci, među zadovoljnima i Rumuni

Uslovima života u EU najzadovoljniji su Austrijanci, koji su kvalitetu života dali ocenu 8,0. Slede Finci sa ocenom 7,9 i Rumuni sa ocenom 7,7.

Podaci za Rumuniju su iznenađujući, s obzirom da je jedna od najnerazvijenijih članica Unije. Istovremeno, međutim, potvrđuje stari zaključak da se kvalitet života ne može meriti samo novcem. Pored toga, Rumunija ulazi i u kategoriju članica u kojima je kvalitet života najviše porastao u odnosu na 2018. godinu.

Najslabiji kvalitet života u Bugarskoj

S druge strane, Bugari su najmanje zadovoljni uslovima života, ocenivši kvalitet života sa samo 5,7 poena.

Zanimljivo je da je kvalitet života 2021. u odnosu na 2018. najviše potonuo u Irskoj, za 0,8 poena. Međutim, sa ukupnom ocenom 7,3, Irska je i dalje dobro mesto za život.

Ukupna ocena kvaliteta života predstavlja prosek više faktora.

Među njima su materijalna situacija pojedinca, zatim zadovoljstvo poslom koji radi, kao i privatni život. Takođe, kvalitet života zavisi od obrazovanja, ali i od starosti ispitanika.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()