Najmanje 300 hiljada izbeglica iz Ukrajine pobeglo u EU

Trenutno najveći broj izbeglih utočište od rata nalaze u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji

27.02.2022. 16:43
  • Podeli:
ukrajina-izbjeglice-madjarska-reuters.jpg

Uoči vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU, poverenica Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson navela je da će proglasiti platformu solidarnosti za podršku civilima koji su morali pobeći iz Ukrajine i zemalja EU koje se trenutno suočavaju s najvećim prilivom izbeglica, javlja Anadolija.

"Najmanje 300.000 Ukrajinaca je do sada ušlo na područje EU", potvrdila je Johanson.

Najavila je  da će na sastanku biti razgovora o pripremama za smeštaj izbeglica, kojih će ovih dana biti sve više.

"Po mom mišljenju, mislim da bi bio pravi trenutak da se iskoristi 'direktiva o privremenoj zaštiti' u ovom trenutku. O tome ćemo razgovarati", najavila je Johansson.

Visoki predstavnik EU za spoljne odnose i sigurnosnu politiku Džosef Borel pozvao je ministre spoljnih poslova članica EU-a na večernji sastanak putem videokonferencije.

Ukrajinci beže na Zapad: EU spremno dočekuje izbeglice, Srbija ne

'Ako i bude kretanja iz prve zemlje u koju su izbeglice pobegle, to će sigurno ići ka razvijenijim zemljama koje imaju bolje sisteme azila'

U Ukrajini živi 41 milion stanovnika, a stručnjaci za migracije procenjuju da bi broj izbeglica mogao da poraste između milion i pet miliona stanovnika. Trenutno najveći broj izbeglih utočište od rata nalaze u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()