Švedska preuzima predsedavanje Evropskom unijom

Palicu preuzima od trenutno predsedavajuće Češke na period od šest meseci

30.12.2022. 18:20
  • Podeli:
švedska profimedia-0095181679-63aef22e23e6d.webp Foto: Profimedia

Švedska preuzima predsedavanje EU od 1. januara uz obećanje da će održati jedinstvo bloka kada je reč o Ukrajini i podržati slobodnu trgovinu povodom poziva na oštriji odgovor na američke subvencije zelenoj industriji.

Pored ovih pitanja, Stokholm je za prioritete odabrao i pitanje klimatskih promena i zaštitu "fundamentalnih vrednosti" EU u svetlu sporova sa Mađarskom i Poljskom, preneo je AFP.

Nakon osam godina vladavine stranaka iz političkog levog centra, vladu je u oktobru formirao konzervativni premijer Ulf Kristensen u koaliciji sa krajnje desno orijentisanim švedskim demokratama. 

Ta nacionalno orijentisana stranka odustala je od ranijih poziva da Švedska istupi iz EU, ali i dalje ima tvrde stavove prema ključnom pitanju imigracije.

Analitičari napominju da, prema koalicionom sporazumu, Švedske demokrate ne mogu uticati na odlučivanje u vezi sa EU, ali će biti informisani o odlukama iz ovog domena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()