Vučić posle sastanka sa Fon der Lajen: Dok sam ja predsednik glavne ciljeve spoljne i unutrašnje politike nećemo menjati

Evropski put i zalaganje za evropsku Srbiju od ključnog značaja za napredak Srbije, istakao je predsednik.

25.10.2024. 15:19
  • Podeli:
vucic fon der lajen-671b9a2b1b918.webp Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, da su imali veoma dug i izuzetno otvoren i iskren razgovor.

"Naravno da postoje stvari koje EU zamera Srbiji, ali je predsednica EK uvek bila spremna da sasluša našu stranu i da nas čuje i govorili smo o opredeljenjima Srbije. Rekao sam isto što sam rekao i prethodnih dana - ma kako i ma koliko god neki drugačije razmišljali, predsednik sam Republike sa najvišim legitimitetom u zemlji, biran direktno od građana dva puta zaredom, dok sam predsednik republike mi glavne ciljeve naše spoljne i unutrašnnje politike nećemo menjati", rekao je Vučić.

Kako je dodao, to znači da je evropski put i zalaganje za evropsku Srbiju od ključnog značaja za napredak Srbije, da će Srbija posvećeno da radi na tom putu i da se nada rezultatima.

"Mi smo danas posetili jednu haj tek kompaniju na koju sam posebno ponosan, na koju svi građani Srbije treba da budu ponosni. To su neki mladi ljudi iz Srbije koji su je osnovali, napravili gomilu akvizicija u međuvremenu, doveli najstručnije ljude i rade stvari koje nisam mogao da zamislim da će u Srbiji da se prave i rade. Ovo sam rekao jer su uvek imali podršku od EU i Evrpske banke za razvoj", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, to su stvari na kojima mora još više da se radi.

"Sa predsednicom Fon der Lajen sam razgovarao o geopolitičkoj situaciji. Obavestio sam je o onome kakva je politika Srbije, od poštovanja Povelje UN, poštovanja međunarodno-javnog-pravnog poretka, do toga da sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su ukrajinske vlasti dale agreman našem ambasadoru za otvaranje ambasade u Kijevu i verujem da će i Đurić prisustvovati tom otvaranju uskoro", naveo je Aleksandar Vučić.

"Detaljno i temeljno sam izneo poziciju Srbije po pitanju KiM"

Istakao je da su razgovarali i o Kosovu i Metohiji i da on, za razliku od nekih drugih, ne želi da prebacuje krivicu na bilo koga drugog, niti da zamar predsednicu Fon der lajen onim što je govorio.

"A detaljno i temeljno sam izneo poziciju Srbije i govorio o neophodnosti kompromisa razgovora i budućnosti celog regiona", istakao je predsednik Srbije.

"Takođe, mi smo imali u trgovini robama i uslugama preko 50 milijardi evra razmenu sa EU 2023. godine i verujemo da će 2024. biti veća. Samo trgovinska razmena je bila 31 milijardu evra", naveo je.

Kako je dodao, gotovo četvrtina razmene odlazi na Nemačku, a zatim su ti Italija, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Poljska, Češka, Francuska...

"Ono što je veoma važno, to je da smo govorili o reformskoj agendi. Znamo kakav je naš posao i šta je to što je potrebno da uradimo po pitanju vladavine prava, posebno pravosuđa, suđenja u odgovaraćujem roku i završavanja postupka. Zahvaljujem Kopmanu jer bez njegovog pozitivnog pritiska mi ne bismo bili u stanju da završimo, rekao bih, na uspešan način našu agendu rasta i reformsku agendu", rekao je Vučić.

"Srbija čini sve što može da Ekspo bude manifestacija snage i moći srpske ekonomije"

Poručio je da su za Srbiju od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti koje radi sa EU.

"Želim da podsetim ljude da je verovatno najznačajniji projekat pruga Beograd-Niš. A radimo i Niš-Dimitrovgrad, pa sve do Preševa ćemo raditi. Verujem da ćemo u narednih nekoliko godina taj projekat završiti", istakao je.

Dodao je i da je upoznao Ursulu fon der Lajen sa naporima za izložbu Ekspo, odnosno da Srbija čini sve što može kako bi to bila manifestacija snage i moći srpske ekonomije ali i prijateljstva u Evropi i svetu.

"Nije za nas to sasvim jednostavno jer su rokovi kratki, ali borimo se i trudimo da sve obaveze završimo na vreme uz podršku EU", rekao je.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()