Za ulazak u EU od maja 2023. potrebna posebna dozvola

Novi ETIAS sistem podrazumeva da se pre putovanja elektronski podnese zahtev, a jednom dobijena dozvola će važiti tri godine

01.02.2022. 13:08
  • Podeli:
zastava-eu-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Srbija je jedna od 60 zemalja Šengen zone koja će počev od maja 2023. godine u Evropsku uniju ulaziti sa prethodno popunjenim formularom i dobijenom dozvolom preko Evropskog sitema putnih informacija i autorizacije (ETIAS).

Novi sistem, kako su mediji izveštavali još 2016. godine, podrazumeva da građanin pre putovanja u EU popuni formular sa podacima iz pasoša i podnese ga kao zahtev za dozvolu online.

Iz Evropske komisije u Briselu rečeno je da se radi na uspostavljanju internet stranice i pronalaženje vizuelnog rešenja za formular. Prijava će početi od kraja 2022. godine, za popunjavanje upitnika biće potrebno do 10 minuta a odgovor će stići u roku od nekoliko minuta.

"ETIAS autorizacija nije viza. Građani iz više od 60 zemalja koje imaju viznu liberalizaciju za Šengen će nastaviti da putuju u EU bez viza, ali će morati da dobiju putnu dozvolu kroz ETIAS sistem što će biti jednostavno i brzo, a u više od 95 slučajeva se očekuje pozitivan odgovor na zahtev i to u roku od nekoliko minuta", navode u Komisiji. 

Dodaju da procedura košta sedam evra, da će se naplata obavljati elektronski i da će važiti za sve putnike od 18 do 70 godina. Jednom dobijena dozvola će moći da se koristi za više ulazaka u periodu od 3 godine.

Iz EK navode da će pre početka primene ETIAS pravila za putovanja u EU postojati "tranzicioni period" od šest meseci, kao i "grejs period" za koji će nova dozvola biti potrebna, ali će se tolerisati da je nemaju oni koji prvi put prelaze EU granicu pod novim uslovima.

Ovaj korak EU opravdava povećanom bezbednošću unutar svojih granica.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()