Žiofre: Politika proširenja u fokusu i tokom mađarskog predsedavanja

Ministarka za evropske integracije rekla je da to ministarstvo trenutno najviše radi na tome da održi tempo koji bi dokazao da je Srbija potpuno spremna za otvaranje Klastera 3

03.07.2024. 13:32
  • Podeli:

Šef Delegacija Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je danas da će politika proširenja EU ostati jedna od ključnih stvari tokom šestomesečnog mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije, koje je počelo 1. jula.

"Plan rasta će takođe ostati u fokusu. Nastavljamo da radimo na svim frontovima. Juče je odobreno 1,2 milijarde evra pomoći za Zapadni Balkan koje uključuje i izgradnju pruge Beograd-Niš", rekao je Žiofre novinarima uoči događaja pod nazivom "Od Belgije do Mađarske: Nove mogućnosti za dalje ubrzanje procesa proširenja" koji je organizovan u Beogradu, a na kome se govorilo o dometima belgijskog predsedavanja Savetu EU, kao i očekivanjima od mađarskog, sa posebnim fokusom na politiku proširenja.

On je dodao da je Evropski savet usvojio i mapu puta za reforme, u kojoj je naglašeno da unutrašnje reforme moraju da idu paralelno sa proširenjem kako bi Evropska unija postala jača na globalnoj sceni.

"Evropski savet je zaista istakao novi dinamizam koji postoji u politici proširenja. Zaista je odgovornost i na Evropskoj uniji kao i na zemljama kandidatima da iskoriste ovu priliku i preduzmu neophodne korake kako bi napredovali u proširenju", rekao je šef Delegacije EU.

On se zahvalio Belgiji na, kako je ocenio, odličnom upravljanju Savetom EU i postignutim rezultatima, kao i da se raduje mađarskom predsedavanju, uz ubeđenje da će zajedno raditi na promovisanju proširenja na Zapadnom Balkanu, a posebno u Srbiji.

Ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Zoltan Mađar rekao je da će tokom predsedavanja jedan od najvećeg prioriteta Mađarske biti jačanje EU prvenstveno u oblasti ekonomije.

"Svakako ćemo imati kao jedan od najvećih prioriteta proširenje. Ja sam zahvalan Belgijskom predsedništvu što su zapravo učinili jako puno na dobijanja jednog dobrog momentuma za nastavak procesa proširenja", rekao je Mađar.

On je istakao da Mađarska smatra da napori koje je Srbija učinila na putu ka EU moraju da se ocene kao pozitivni i dodaje da su se iz perspektive Mađarske stekli uslovi za otvaranja novog klastera ili nekih novih poglavlja u narednom periodu.

Ambasadorka Kraljevine Belgije u Srbiji Kati Bugenhout naglasila je da je 30. juna završeno 13. predsedavanje Belgije Savetom EU i da je u periodu predsedavanja Belgija uradila sve što je i obećala - obezbedila veću zaštitu, ojačala i pripremila EU.

Ona je dodala da je tokom belgijskog predsedavanja u fokusu bio Plan rasta za Zapadni Balkan kao i politika proširenja Evropske unije, i dodala da očekuje da će tako ostati i tokom mađarskog predsedavanja.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Tanja Miščević rekla je da to ministarstvo trenutno najviše radi na tome da održi tempo koji bi dokazao da je Srbija potpuno spremna za otvaranje Klastera 3.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović rekao je da je osnovni cilj da se građani Srbije upoznaju sa trenutnim prioritetima EU i da dobiju jasnu perspektivu na koji način se Vlada Srbije priprema da odgovori na one izazove sa kojima se suočava EU.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()