Srbi sa severa Kosmeta pokušali da predaju zahtev za razrešenje albanskih gradonačelnika

Na čelu četiri opštine, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze se gradonačelnici Albanci

05.12.2023. 13:10
  • Podeli:
grupe građana na KiM, zahtevi za smenu gradonačelnika sa severa - foto Tanjug STR-656f115ad04f3.webp Foto: Tanjug/STR

Grupe građana pokušale su danas u četiri opštine na severu KiM da predaju zahtev za razrešenje gradonačelnika, ali su u svim opštinama odbili da taj zahtev prime.

Zahteve su pokušali da predaju građani u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potoku jer smatraju da su gradonačelnici izabrani nelegitimno i nelegalno.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, u opštini Zvečan, u naselju Lipa iz opština su poslali policiju koja je legitimisala građane.

Prilikom predaje zahteva, grupe građana su se pozvale na Zakon o lokalnoj samoupravi, administrativno uputstvo o minimalnim standardima, administrativno uputstvo o transparentnom radu opštine i planu učešća građana. 

Takozvani gradonačelnici opština na severu KiM izabrani su na lokalnim izborima održanim 23. aprila, koje su bojkotovali Srbi, a na birališta je tada izašlo oko 3,5 odsto birača - od ukupno 45.950 upisanih, odnosno glasačko pravo je iskoristilo njih 1.567, od kojiho 13 Srba.

Od tada se na čelu te četiri opštine, u kojima Srbi čine 95 stanovništva nalaze gradonačelnici Albanci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()